Ändringarna har bland annat varit på sidor som handlar om Tibet, Dalai Lama, Hongkong, Taiwan och Senkakuöarna. Foto: TT/Pixabay

”Wikipedia-kriget”: Kina anklagas för storskaliga ändringar på politiskt känsliga sidor

Uppdaterad
Publicerad

Taiwan blev ”en provins i Folkrepubliken Kina”. Demonstranter i Hongkong blev ”upprorsmakare”. Himmelska fridens torg-massakern 1989 blev ”ett dämpande av kontrarevolutionära uppror”. Efter storskaliga ändringar av Wikipedia-sidor har nu en representant från Wikimedia Taiwan larmat – och menar att den kinesiska staten ligger bakom.

Webbencyklopedin Wikipedia har blivit en plats för storskalig ideologisk krigföring, rapporterar Taiwan news.

Efter en kartläggning av Wikipedia-sidor med innehåll relaterat till Kina, har BBC funnit att nästan 1 600 partiska och vinklade ändringar har gjorts på 22 olika sidor med politiskt känsligt innehåll.

Ändringarna har primärt varit på mandarinspråkiga sidor som handlar om ämnen så som Tibet, Dalai Lama, Hongkong, Taiwan och Senkakuöarna, och har legat i linje med kinesiska statens officiella ståndpunkter.

Dödshot och uthängningar

Jamie Lin, en styrelseledamot på Wikimedia Taiwan, menar att det är den kinesiska staten som ligger bakom ändringarna. Vem som helst kan redigera och ändra Wikipedia-sidor, och grupper av ”wikipedianer” existerar för att skydda sidorna och säkerställa att informationen är korrekt.

Lin menar att de nu är under attack.

Sidan som handlar om protesterna i Hongkong ändrades 65 gånger på en dag. Ändringarna gällde om de som protesterar i Hongkong skulle benämnas som demonstranter eller upprorsmakare.

Jamie Lin menar också att flera taiwanesiska wikipedianer har fått motta dödshot och uthängningar.

Inom Kina har flera akademiker och statstjänstemän länge uppmanat kinesiska användare att systematiskt ändra Wikipedia-sidor för att få bort vad de menar är ”antikinesiska fördomar”, och i högre utsträckning ta kontroll över det nationella narrativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.