Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här besöket är ett historiskt ögonblick, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Reuters

Zelenskyj: Kriget mellan Israel och Hamas ”tar fokus” från Ukraina

Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick under lördagen besök av EU:s president Ursula von der Leyen. I ett gemensamt framträdande uttryckte Zelenskyj besvikelse över hur situationen i Mellanöstern påverkar kriget i Ukraina.

– Det är tydligt att kriget i Mellanöstern tar fokus från Ukraina, sa Zelenskyj.

Han sa också att han ser det som att fokusskiftet är ett av Rysslands mål, samtidigt som han hävdade att Ukraina hamnat i skymundan tidigare:

– Vi har varit i väldigt svåra situationer där det funnits väldigt lite fokus på Ukraina. Men vi klarade oss ur det, och jag säker på att vi kommer övervinna också den här utmaningen, sa han enligt ukrainska public service-bolaget Suspilne.

Slår tillbaka mot uppgifter om dödläge

Tidigare i veckan gick Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj ut och sa att kriget i Ukraina gått in i ett styrkemässigt dödläge vilket i längden skulle kunna gynna Ryssland. Zelenskyj förnekade det påståendet under presskonferensen.

– Alla börjar bli trötta och åsikterna går isär. Men vi befinner oss inte i ett dödläge.

Samtidigt medgav Zelenskyj att man stött på svårigheter och att Ukraina behöver ännu mer militärt stöd från västmakterna.

von der Leyen på överraskningsbesök i Kiev

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjorde under lördagen ett oannonserat besök i Ukrainas huvudstad Kiev. Där träffade hon Zelenskyj för att bland annat diskutera Ukrainas väg mot ett EU-medlemskap och hur EU fortsatt ska hjälpa Ukraina.

Kiev-besöket är von der Leyens sjätte sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.