Journalisten Olli Hörkkö, till vänster i bilden, intervjuar den krigsblinde Sven-Erik Pihlström som sitter på soffan i sitt hem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under barndomen i Finland skadades Sven-Erik Pihlström i en granatexplosion. I videon berättar han om händelsen och vilka konsekvenser den förde med sig. Foto: SVT/Marco Nilson

Solnabon Sven-Erik 86, blev blind som barn efter slaget vid Hangö, Finland 1943

Uppdaterad
Publicerad

Uutiset träffade en av de som krigsskadades som barn när Finland låg i krig. 86-årige Solnabon Sven-Erik Pihlström förlorade synen när han var sex år gammal.

I videon berättar Sven-Erik om livet som krigsskadad i Sverige. Foto: SVT/Marco Nilson

Sven-Erik Philström är på gott humör och i god fysisk form. Idag tillbringar han sina pensionärsdagar i Solna, nära Stockholm.

Som liten pojke skadades Pihlström av en efterlämnad granat som exploderade i Hangö, Finland år 1943. Händelsen gjorde att han förlorade sin syn.

På olycksplatsen hade finska trupper och frivilliga svenska soldater just stridit mot sovjetiska styrkor om kontrollen över staden. Efter stridigheterna fanns många explosiva föremål kvar i terrängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

jatkosota

Mer i ämnet