Regeringen sänker nu det grundläggande statsbidraget som delas ut till förvaltningskommuner för nationella minoritetsspråk från nuvarande 660 000 kronor till 565 000 kronor per år.
66 av Sveriges kommuner tillhör förvaltningsområdet för finska, 25 kommuner för samiska och nio kommuner för meänkieli. Dessa kommuner är skyldiga att erbjuda sina invånare tjänster på minoritetsspråk samt förstärka språkens ställning och möjligheter att utöva sin kultur i större utsträckning än i andra svenska kommuner.
”Detta kom som en fruktansvärd chock”
Karlskogas minoritetsstrateg Anne Ågren berättar att nedskärningarna kom som en fullständig överraskning för kommunen.
– Det är oerhört ansvarslöst. Ingen hade någonsin pratat om det här. Har det hållits samråd med minoriteten eller har det bara beslutats plötsligt?
Organisationsbidraget halveras
Statsbidraget till organisationer som representerar nationella minoriteter halveras från 13,3 miljoner till 6,7 miljoner.
– Vi måste göra ganska omfattande förändringar i vår verksamhet, säger Markus Marttila, ordförande för Sverigefinländarnas delegation.
Minoritetsexperten Lennart Rohdin anser att regeringens nedskärningar i finansieringen riktad till nationella minoriteter är en reaktion mot de protester som minoriteterna har framfört.
Pengarna styrs till språkcentrens verksamhet
De medel som frigörs från nedskärningarna kommer att läggas på språkcentrum för nationella minoritetsspråk. Språkcentrens nya uppdrag och framtid var osäker så sent som förra veckan. På grund av osäkerheten för deras fortsatta uppdrag sade man även upp personalen tidigare i höst. Det nya uppdraget innehåller nu en mindre budget, vilket även innebär minskad personal.
Nedskärningarna träder i kraft vid årsskiftet. Ansvarig minister för minoritetsfrågor, kulturminister Parisa Liljestrand (M), har inte svarat på de frågor som ställts av Uutiset. Istället kommenterade hon regeringens beslut allmänt via e-post.