Redogörelse för vilka särskilda skyldigheter kommuner, som ingår i finskt förvaltningsområde har, gentemot sina invånare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar reporter Venla Odenbalk vilka specifika rättigheter sverigefinnar har i de kommuner som tillhör finskt förvaltningsområde. Foto: Uutiset

Detta har sverigefinnar i finskt förvaltningsområde rätt till

Uppdaterad
Publicerad

I kommuner som tillhör finskt förvaltningsområde har sverigefinska invånare extra starka rättigheter att kunna använda det finska språket och utöva sin kultur.

De kommuner som tillhör förvaltningsområdet för finska ska främja de sverigefinska invånarnas möjligheter att använda det finska språket, från barnsben till ålderns höst. Detta gäller både i förskolan och inom äldreomsorgen. Därtill ska minoriteten kunna påverka beslut som påverkar dem i vardagen och ha möjlighet att kommunicera på finska vid ärenden hos kommunen.

Rättigheter även utanför förvaltningsområdena

  • Enligt minoritetslagen är alla kommuner skyldiga att skydda och främja finskan och andra nationella minoritetsspråk, även om de inte tillhör något förvaltningsområde. Detta innebär att sverigefinnar över hela landet har rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk oavsett om deras hemkommun hör till förvaltningsområdet eller inte.
  • Myndigheter är skyldiga att informera personer som tillhör någon av de nationella minoriteterna om deras rättigheter i hela landet.
  • Barn som går i skolan har rätt till modersmålsundervisning i finska från och med första klass, oavsett var i Sverige de bor.
  • Alla Sveriges kommuner är även skyldiga att erbjuda äldreomsorg helt eller delvis på finska, om det finns tillgänglig personal med kunskaper i finska i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet