En kvinna med glasögon i en intervjusituation

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur använder kommuner statsbidraget som de får för att stärka den sverigefinska minoritetens rättigheter? Reporter Venla Odenbalk går igenom exempel på kommuner som fördelade bidraget på ett annat sätt än majoriteten av kommunerna. Foto: SVT

Statsbidraget för att stärka sverigefinnars rättigheter gick främst till samordning – dessa kommuner bröt mot trenden

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 kommuner får årligen ett statligt bidrag för att stärka sverigefinnars rättigheter.

De flesta av kommunerna använde största delen av förra årets bidrag till samordning, vilket i många fall innebär att anställa en minoritetssamordnare.

Vissa kommuner, däribland Mariestad och Trelleborg, valde dock att använda bidraget på ett annat sätt.

Mariestad i Västra Götaland är en av de 66 kommuner som tillhör förvaltningsområdet för finska och som därför får statsbidrag till arbetet med att stärka de sverigefinska invånarnas minoritetsrättigheter. År 2023 använde kommunen huvuddelen av sitt bidrag till äldreomsorg. Mariestad bröt mot den allmänna trenden bland kommunerna, eftersom den största delen av dem la minoritetsbidraget på samordning.

Länsstyrelsen i Stockholm har som uppdrag att granska användningen av statsbidraget. Enligt enhetschef Malin Langenfors går oftast pengarna som används till äldrevård till olika typer av musik- och kulturevenemang för äldre samt till personalutbildningar och studiebesök.

Finska förvaltningsområden

Satsningar på förskoleverksamhet och information

Även bland annat Trelleborg och Haninge bryter mot trenden, när det kommer till vad de använder sitt bidrag till. Medan Trelleborg använde största delen av pengarna till förskoleverksamhet satsade Haninge på information.

Enligt Länsstyrelsen i Stockholm har kommunerna ett stort utrymme att själva välja hur de använder sina pengar.

– Vi bedömer att man inte ska använda statsbidraget till sådant som är lagstiftat i annan lagstiftning än minoritetslagen eller som man redan får statsbidrag för, säger Malin Langenfors.

Så här använde kommuner det totala statsbidraget år 2023

  1. Samordning 42% (35 003 635 kr)
  2. Språk och kultur 24% (19 895 419 kr)
  3. Äldresomsorg 12% (10 239 227)
  4. Förskola 11 % (9 240 792 kr)
  5. Övergripande information 6 % (5 109 626 kr)
  6. Inflytande, delaktighet och samråd 2 % (1 695 768 kr)
  7. Ärendehandläggning 1 % (637 278 kr)
  8. Övrigt: 1 % (1 033 564 kr)

Källa: Länsstyrelsen Stockholm (kommunernas rapportering av statsbidragets användningsområden 2023 till Länsstyrelsen Stockholm).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet