Karlskogaborna betygsätter kommunens sverigefinska arbete på en skala ett till fem. .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta på videon för fler kommentarer om vad som kan förbättras i minoritetsarbetet i Karlskoga kommun. Foto: Kimmo Tetri/SVT

Så här bedömer invånarna i årets sverigefinska kommun minoritetsarbetet i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Karlskoga är årets sverigefinska kommun, och många av kommunens sverigefinnar verkar anse att utmärkelsen är välförtjänt. Många hoppas dock att de yngre generationerna i framtiden ska bli mer delaktiga.

Vi frågade sverigefinnarna i Karlskoga hur bra de tycker att Karlskoga är som sverigefinsk förvaltningskommun på en skala från ett till fem.

– Förut var det en femma när barnen var små. Numera en fyra, eftersom den yngre generationen inte längre är intresserad av att vara med, berättar Rauni Karvinen.

Finska förvaltningsområden

Se fler kommentarer i videon om vad som kan förbättras i minoritetsarbetet i Karlskoga kommun.

Sedan 2011 utnämner Sverigefinländarnas delegation föregående års sverigefinska kommun. Syftet är att uppmärksamma kommuners arbete för den sverigefinska minoriteten.

Sverigefinländarnas delegation

• Sverigefinländarnas delegation är en paraplyorganisation för den sverigefinska nationella minoriteten.

• Delegationen verkar på riksplan, medan dess medlemsorganisationer arbetar på lokal och regional nivå.

• Till delegationens ansvarsområde hör generella och principiella frågor som rör finska språket, sverigefinnarna samt de nationella minoriteternas ställning och rättigheter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet