Reporter och karta över Sverige. En del av kommuner på kartan är märkta med blå färg för att markera vilka tillhör förvaltningsområdet för finska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ett förvaltningsområde – och varför har Sverige ett sådant? Reporter Venla Odenbalk förklarar. Foto: Tomas Hallstan

Här är kommunerna där sverigefinnar har extra starka rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

66 av Sveriges kommuner tillhör förvaltningsområdet för finska. Att ansöka till området är frivilligt. Genom att gå med i det blir kommunen skyldig att erbjuda sina invånare tjänster på finska samt förstärka finska språkets ställning och möjligheter att utöva sverigefinsk kultur, i större utsträckning än i andra svenska kommuner.

I de kommuner som tillhör det finska förvaltningsområdet har sverigefinnar extra starka språkliga rättigheter.

Även regioner kan ingå i förvaltningsområdet för finska och söka statsbidrag för till exempel informationsinsatser. Idag ingår 15 av Sveriges regioner i förvaltningsområdet för något av de nationella minoritetsspråken och 12 av dem tillhör förvaltningsområdet för finska.

Finska förvaltningsområden

Statsbidrag till förvaltningskommunerna

Kommuner tillhörande det finska förvaltningsområdet får statligt bidrag som är öronmärkt för att stärka de sverigefinska invånarnas rättigheter.

Enligt minoritetslagen är grundbeloppet för statsbidraget som kan sökas av kommuner inom det finska förvaltningsområdet 660 000 kronor. Beroende på invånarantal kan kommunen även få ett större belopp.

Enligt minoritetslagen är grundbeloppet för statsbidraget till kommuner som ingår i finskt förvaltningsområde 660 000 kronor. Beroende på invånarantal kan kommunen även få ett större belopp. Foto: Atoosa Falsafi

Finns även förvaltningsområden för samiska och meänkieli

På liknande sätt kan kommuner höra även till förvaltningsområdet för samiska eller meänkieli. Dessutom kan en och samma kommun tillhöra förvaltningsområden för flera språk samtidigt.

RÄTTIGHETER ÄVEN UTANFÖR FÖRVALTNINGSOMRÅDENA

  • Enligt minoritetslagen är alla kommuner skyldiga att skydda och främja finska och andra nationella minoritetsspråk, även om de inte tillhör något förvaltningsområde. Detta innebär att sverigefinnar över hela landet har rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk oavsett om deras hemkommun hör till förvaltningsområdet eller inte.
  • Myndigheter är skyldiga att informera personer som tillhör någon av de nationella minoriteterna om deras rättigheter i hela landet.
  • Barn som går i skolan har rätt till modersmålsundervisning i finska från första klass, var de än bor i Sverige.
  • Alla Sveriges kommuner är även skyldiga att erbjuda äldreomsorg helt eller delvis på finska, om det i kommunen finns tillgänglig personal med kunskaper i finska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet