Venla Odenbalk och Mikko Mäkitalo vid utegymmet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De nya programledarna Venla Odenbalk och Mikko Mäkitalo ser fram emot spännande diskussioner i höstens 15 minuter från Uutiset. Foto: Tomas Hallstan

15 minuter från Uutiset tillbaka med nya programledare

Publicerad

SVT:s finskspråkiga aktualitetsprogram 15 minuter från Uutiset återvänder till rutan med nya programledare och aktuella ämnen. Under höstsäsongen ställs bland annat frågan varför finländare envisas med att betala tillbaka sina bostadslån och varför karaoke har blivit en så älskad hobby bland sverigefinnar.

Höstsäsongen av 15 minuter från Uutiset startar på söndag den 22 september. Diskussionerna leds denna säsong av Venla Odenbalk och Mikko Mäkitalo, som man känner igen från vardagskvällarnas Uutiset-sändningar.

– Det känns fantastiskt att få göra ett program riktat till en nationell minoritet och dessutom på ett minoritetsspråk. Jag ser fram emot intressanta och förhoppningsvis också underhållande diskussioner med gästerna, säger Mikko Mäkitalo.

– Jag ser fram emot att fördjupa mig i höstens mångsidiga och aktuella ämnen som betydelsen av artificiell intelligens för minoritetsspråk och hur vägen ut ur gängkriminalitet kan se ut. Det känns också roligt att få möjlighet att leda programmet på finska och på så sätt ge synlighet åt mitt hjärtespråk, resonerar Venla Odenbalk.

Nya perspektiv och aha-upplevelser

Säsongen börjar med ett högaktuellt ämne: Efter en sex år lång process har de finska skallarna som förvarats på Karolinska institutet slutligen begravts i Pälkäne. Vad betyder detta för sverigefinnar?

Under hösten kommer man också att fundera över varför finländare förfäras över Sveriges slappa inställning när det gäller återbetalning av bostadslån. Har de rätt?

Det blir också en karaokespecial där vi dyker ner i karaokens värld ur sverigefinskt, finskt och svenskt perspektiv.

Programproducenten Hanna Paimela hoppas att höstens program inte bara väcker aha-upplevelser utan också känslor hos tittarna.

– Vad rör sig i en sverigefinnes hjärta när Satumaa sjungs på karaoken? Och hur känns det för en anhörig som har förlorat det gemensamma språket med sin mamma eller mormor?

Sändningstid: Söndagar kl. 16.05 på SVT2 och på SVT Play redan natten innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.