Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch ja vauva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskningsprofessor Anna Rotkirch menar att den historiska nedgången i barnafödandet, som ägt rum under det senaste decenniet, går hand i hand med skörare parrelationer. Foto: SVT

Forskare: Klart samband mellan lågt barnafödande och ändrade relationsvanor

Uppdaterad
Publicerad

Idag överlämnades 50 förslag för att öka nativiteten till Finlands minister för social trygghet. Många av dem går ut på att stödja människor på vägen till familjebildning. Majoriteten av de ofrivilligt barnlösa anger nämligen bristen på rätt partner som anledning till att de inte blivit föräldrar.

Barnafödandet har minskat drastiskt i hela västvärlden under de senaste decennierna och Finland visar upp de lägsta nativitetssiffrorna i hela Norden.

I Finland beräknas landets befolkning börja minska från 2034. Därför har en arbetsgrupp nu tagit fram 50 åtgärder för att öka barnafödandet. Många av åtgärderna ska vidtas inom kort. Hit hör utveckling och förstärkning av fertilitetsbehandlingar. Regeringen har redan återinfört ekonomisk ersättning för denna typ av behandlingar och den kommer att ökas från och med 1 maj.

Barnafödandet sjunker

Ändrade relationsmönster en faktor

Anna Rotkirch, som är forskningsprofessor på Befolkningsförbundet, har lett utredningen som legat till grund för de förslag som lämnades över till Finlands regering idag.

Tidigare under historien har ekonomiska faktorer kunnat förklara de val som människor gör kring att skaffa barn, men nu är det något helt nytt som har hänt, säger Rotkirch. Hon ser ett klart samband mellan det minskade barnafödandet och människors ändrade beteende, när det kommer till att skapa och upprätthålla relationer.

– Det låga barnafödandet kräver större kulturella förändringar och de behöver börja med en ordentlig diskussion på samhällsnivå, säger hon.

Del av lösningen: mer parterapi och mindre skärmtid

I rapporten som Anna Rotkirch har skrivit föreslås vad staten kan göra för att underlätta barnafödande. Bland förslagen finns stöd för att bygga starka parrelationer, eftersom relationer idag tar slut tidigare och mer sällan leder till barn, än förr. Just nu har bara de som redan är föräldrar rätt till parterapi, påpekar Rotkirch.

Av de barnlösa i Finland som vill bli föräldrar, anger majoriteten bristen på rätt partner som anledning till att det inte blivit så. Den allt större konsumtionen av sociala medier försvårar bildandet av varaktiga relationer, menar Rotkirch.

– Det finns robust forskning som visar på att för mycket skärmtid försvagar parförhållanden. När man sitter mycket framför en skärm blir man mindre nöjd med sina relationer. Jag skulle önska att vi diskuterade detta mer på samhällsnivå.

FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER FÖR ÖKAT BARNAFÖDANDE

Bland de 50 förslagen om ökat barnafödande, som Finlands regering tog emot 31 mars, finns följande:

– Införa ekonomiska incitament till att skaffa barn tidigare

– Underlätta ekonomiskt för de som vill kombinera studier med föräldraskap

– Förstärka stödet för gravida, nyblivna föräldrar och småbarnsfamiljer genom samtalsstöd för b.la. de som fått missfall eller lider av förlossningsrädsla

– Införa garanti till visst psykologiskt stöd till unga och vuxna

– Erbjuda samtalsstöd även till barnlösa par

– Ge rekommendationer om unga vuxnas skärmanvändning, (eftersom för mycket skärmtid påverkar förhållanden negativt)

– Öka barns och ungas medvetenhet om fertilitet

– Höja bidragen till fertilitetsbehandlingar samt sperma- och äggdonatorer

– Främja en familjevänligare arbetskultur, till exempel genom kampanjer för att minska diskrimineringen av gravida inom arbetslivet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet