En långhårig kvinna sitter i studion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt sociologen Anni Erlandsson är det främst de med låg utbildning, i synnerhet män, som blir ofrivilligt barnlösa. Foto: SVT

Sociologen: Invandring löser inte det låga barnafödandet på sikt

Uppdaterad
Publicerad

Finlands befolkning beräknas minska redan om tio år och regeringen har gjort upp en plan för att få upp nativiteten. Även om befolkningsprognosen ser ljusare ut i Sverige, bland annat på grund av den större invandringen, behöver man ta till åtgärder även här. Det menar Anni Erlandsson, som är doktor i sociologi vid Stockholms universitet.

Barnlöshet är ofta kopplat till utanförskap i form av till exempel arbetslöshet. Därför föreslår den befolkningspolitiska arbetsgruppen i Finland åtgärder för att öka sysselsättningen och utbildningen bland folk.

Även i Sverige kan man se en tydlig koppling mellan inkomst och antalet barn och i synnerhet bland män - ju mer man tjänar desto fler barn får man. Kvinnornas beteendemönster har närmat sig männens under de senaste decennierna.

Barnafödandet sjunker

Psykisk ohälsa ett av problemen

Även psykiska problem måste hanteras på ett bättre sätt, enligt den finska arbetsgruppen. Därför träder garantin om barn- och ungdomsterapi i kraft 1 maj, vilket innebär att de som är under 23 år har rätt till visst psykologiskt stöd 1 månad från det att servicebehovet fastställts.

Ljusare prognos i Sverige

Sverige har länge haft en högre nativitet än Finland och trots att barnafödandet minskar stadigt även här, kommer befolkningen att öka framöver. Sveriges befolkning beräknas öka med 1,3 miljoner från år 2023 till 2070. Både antalet och andelen äldre i befolkningen ökar, medan barn i åldern 6-15 kommer att vara färre i framtiden.

Den folkökning som har skett i Sverige under de senaste decennierna beror framför allt på att fler har invandrat än utvandrat. Detta kommer dock inte att räcka på sikt, eftersom även den invandrade befolkningen kommer att åldras, menar Anni Erlandsson som är doktor i sociologi på Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet