• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anton Pohjolainen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antons finskhet ifrågasattes eftersom han inte pratar finska Foto: Sebastian Höglund

Antons identitet ifrågasattes: ”Om du inte pratar finska är du inte finne”

Uppdaterad
Publicerad

Anton Pohjolainen grundade kvarterskrogen ”Makkara yksi” som serverade mat och dryck från Finland. Men flera av Antons sverigefinska kunder ifrågasatte hans finskhet, eftersom han inte talar finska.

För nationella minoriteter kan frågan om språk och identitet vara komplicerad. I minoritetslagstiftningen är det just finska språket som till stor del står i fokus. Men kan man på ett personligt plan identifiera sig som sverigefinne även om man inte pratar finska?

Som krögare märkte Anton Pohjolainen snabbt att många tredje generationens sverigefinnar inte kunde prata finska. Anton tillhör själv den generationen och för honom är inte den sverigefinska identiteten beroende av det finska språket.

– Det sverigefinska är vad man gör det till. För mig så var det att starta en finsk krog, säger han.

Om sverigefinnar

Sverigefinnar är den största av Sveriges fem nationella minoriteter. Till sverigefinnar räknas personer som har finska rötter och bor i Sverige. Det finns i dag cirka 700 000 sverigefinnar och man beräknar att cirka 200 000- 250 000 av dem kan prata finska.  Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag, med syftet att synliggöra sverigefinnarnas historia, språk och kultur som en del av Sveriges kulturarv.

Källa: SCB, minoritet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.