Skogfinska flaggan i en stång, till höger pratar Ingrid Lillian Wilhelmsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för att veta vad som får finnskogingar i Grue och Brandvall i Norge och Värmland i Sverige för att hissa upp den skogsfinska flaggan och vimpeln. Foto: Sanna Auramo Paaer, SVT

Därför är skogsfinska flaggan populär

Publicerad

Under året som gått har den skogsfinska flaggan blivit i ropet både i Sverige och Norge. SVT Uutiset besökte finnskogar på båda sidor av gränsen för att ta reda på vad som ligger bakom flaggsuccén.

Den skogsfinska flaggan

Bakom den skogsfinska flaggan står elva skogsfinska organisationer från Sverige och Norge som utlyste en gemensam flaggtävling för skogsfinnar.

I det vinnande förslaget, av Bettina Gullhagen och Frédéric M. Lindboe från Norge, hämtades inspiration för flaggan från den skogsfinska kulturen och miljön.

I den skogsfinska flaggan står den gröna färgen för skog, röda för eld och rönn, gula för svedjeråg och näver och det svarta för sotet i rökstugor och svedjor. Romben, som har placerats i flaggans kors, står för fruktbarhet.

Flaggan togs i bruk våren 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet