I Luleå blev fem finländska spelare mästare under våren och i HV71 verkade också en trio finska landslagsspelare under säsongen.
Desto fler utländska spelare har hamnat i Sverige – men Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är kritisk till det stora antalet importer.
– ”I dag har vi nästan fyra hela lag, av tio, med utländska spelare i SDHL. Jag tycker att det är bra att vi har duktiga utländska spelare i vår liga, men det här är för många”, skrev han i en krönika på förbundets hemsida förra veckan.
Skapade debatt
Totalt spelar elva finska spelare i SDHL. Spelare från Frankrike, Storbritannien, Norge, Danmark, Kanada, Italien, USA, Schweiz, Tyskland, Österrike, Ungern, Slovakien, Lettland och Spanien finns representerade i SDHL.
Anders Larsson är medveten om att hans uttalanden skapade debatt men tycker att diskussionen behöver tas.
– Det blev en debatt efter mina reflektioner, men tittar man till exempel på OS så räckte inte Sverige till att tävla om medaljerna. Det är lätt att rikta blickarna mot en person, exempelvis förbundskaptenen, men i min värld väcker det en rad frågor som hur vi ska jobba med att det är för många utländska spelare i vår inhemska liga, säger han till SVT Sport.
Europas bästa liga
När Yle Sporten besökte Jönköping under upptakten till vinter-OS hyllade den blåvita veteranen Riikka Välilä ligan i Sverige.
– Det är mycket bättre här än i Finland. Klubbarna sköter det sportsliga bra, liksom träningstiderna och allt runt omkring. Dessutom får man ofta lite lön eller ett jobb som klubbarna ordnar, säger Riikka Välilä.
Hon ansåg då att utvecklingen delvis berodde på att man i Sverige är snäppet före Finland i jämställdhetsfrågor.
– Klubbarna har börjat inse att det är bra att ta med tjejer och damer i verksamheten om man vill att klubben och grenen ska växa. Vi talar trots allt om halva befolkningen. Om vi får det tänket till Finland så tror jag att det börjar hända saker.
Vill utveckla svensk hockey
Larsson betonar att det skett mycket positivt sedan damtemautredningen 2010, en åtgärdsplan med syfte att utveckla svensk dam- och flickhockey.
Antalet tjejer som provar på och börjar spela ishockey har ökat kraftigt och allt fler av elitklubbarna på herrsidan satsar på damhockey.
– När vi pratar om att titta på antalet utländska spelare handlar det inte om att sänka kvalitén på ligan, snarare att höja den genom att själva utbilda duktiga spelare, säger Larsson.
Arbetsgruppen i fråga består bland annat av representanter från hockeyförbundet, Damkronorna samt SDHL-klubbarna. Tävlingsbestämmelserna inför nästa säsong beslutas formellt i början på maj.