Seppo Alaspää tillsammans med Arne Nygårdsmoen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De nyfunna släktingarna Seppo Alaspää och Arne Nygårdsmoen träffades för första gången på Norsk Skogsfinsk Museum i Svullrya nära svenska gränsen. Foto: Sanna Auramo Paaer/SVT

DNA-test förde ihop norska Arne och finska Seppo – letar nu efter sin svenska förfader

Publicerad

Släktforskning kan ofta stöta på hinder som förstörda kyrkböcker, men DNA-tester öppnar nya dörrar. Finländske Seppo Alaspää fick napp i testet och körde med sin motorcykel till svensk-norska gränstrakterna för att träffa sin nyfunna släkting.

Enligt DNA-testet är Arne Nygårdsmoen från Stange i sydöstra Norge den närmaste släktingen på faderslinjen till Seppo Alaspää från västra Finland.

Deras gemensamma förfader är troligtvis Olli Mikonpoika Kainu, eller någon av hans söner från slutet av 1500-talet. Släkten härstammar från Vetil i Mellersta Österbotten i Finland.

Skogsfinnar

– Jag visste inte om min släkts skogsfinska bakgrund innan Seppo tog kontakt med mig. Det var en överraskning, berättar Arne Nygårdsmoen.

Seppo Alaspää avslutade sin semesterresa med att köra motorcykel från Sydeuropa till Svullrya i Norge, en mil från Värmland, för att träffa sin nyfunna släkting för första gången.

”Alla kom inte från Savolax”

För Alaspää var det en överraskning att alla skogsfinnar inte kom från Savolax i Östra Finland.

– I Finland tror man – eller åtminstone trodde jag – att de alla kom från Savolax, men så är det tydligen inte, konstaterar Alaspää.

Sveriges roll är en olöst gåta

Det är fortfarande oklart vilken roll Sverige har haft i deras släktträd.

Alaspää och Nygårdsmoen hoppas att någon av Olli Mikonpoika Kainus ättlingar i Sverige skulle göra ett DNA-test, eftersom det är känt att skogsfinnarna flyttade till Norge via Sverige.

– Kanske någon bosatt i Värmland är den saknade länken? funderar Alaspää.

På 1500–1600-talen bosatte sig finnar på stora skogsområden i Mellansverige och sydöstra Norge, och dessa finnar kallas skogsfinnar.

I videon kan man se hur Seppos och Arnes första möte gick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet