Igår beviljade regeringen Svenska Tornedalingars Riksförbund –Tornionlaaksolaiset en miljon kronor som ska gå till insatser för försoningsprocessen mellan minoritetsgruppen och staten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Tornedalingars Riksförbunds Terje Raattamaa kommenterar hur regeringens beviljade en miljon kronor används till insatser för försoningsprocessen. Foto: SVT

Efter kartlagda övergreppen – Tornedalingar får en miljon av svenska staten

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen beviljade regeringen Svenska Tornedalingars Riksförbund –Tornionlaaksolaiset en miljon kronor som ska gå till insatser för försoningsprocessen mellan minoritetsgruppen och staten. Enligt förbundets vice ordförande Terje Raattamaa är pengarna endast ett första steg i försoningsprocessen.

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset lämnade in sitt slutbetänkande till kulturminister Parisa Liljestrand (M) i Pajala i november 2023. Kommissionen hade då under nästan tre års tid kartlagt de kränkningar som minoritetsgrupperna blivit utsatta för historiskt. Det handlar bland annat om tvångsassimilering, exkludering och rasbiologiska studier.

I betänkandet ansökte kommissionen om en miljon kronor, men stödet som nu har beviljats var inte en självklarhet, säger Terje Raattamaa.

Tornionlaaksolaiset

– De har sagt att det inte finns några pengar, men sedan, helt plötsligt sade de att det finns pengar och att ni måste ansöka om dem.

Enligt Raattamaa är det viktigt att man ger försoningsprocessen den tiden den behöver. Raattamaa betonar att sanningskommissionen försöker bemöta alla berörda som har ett behov av att prata om det som har hänt och vad de har upplevt i sin ungdom. Regeringens miljon möjliggör detta.

STR-T, Met Nuoret och Torndedalsteatern i samarbete

Projektet Ensimäinen askel sovinthoon – Första steget till försoning kommer att genomföras med de beviljade medlen i samarbete med ungdomsorganisationen Met Nuoret och Tornedalsteatern.

– Tornedalsteatern är en viktig aktör i det här, när man vill synliggöra försoningsprocessen, säger Raattamaa.

Kräver officiell ursäkt

Den långa försoningsprocessen ska påbörjas, inte avslutas, med att staten officiellt ber om ursäkt för övergreppen som de begått mot den meänkielitalande minoriteten, menar Raattamaa, eftersom offren för övergreppen är gamla och det börjar bli bråttom.

– Den officiella ursäkten kan komma först och sedan kan man påbörja försoningsprocessen, säger Terje Raattamaa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tornionlaaksolaiset

Mer i ämnet