Nicklet rann ut i vattnet med fabrikens nedkylningsvätska, en händelse som Finlands miljöminister Ville Niinistö ser mycket allvarligt på.
– Nickeln kan ha påverkat vattnet som används vid bevattning och odling. För att kunna skapa en handlingsplan, måste vi först bedöma miljöskadorna av utsläppet.
Nickelutsläppet, som är Finlands största någonsin, chockar lokalborna.
– Jag tänker på 50- och 60-talet, när fabrikerna först kom till Harjavalta. Det blev mörkt och träden tappade alla sina löv. Allt fick planteras på nytt och fiskarna försvann. Sådana känningar får jag nu, säger Eero Leino.
– Det brukar komma över ett tjugotal fiskare hit och ännu fler på hösten när laxfisket drar igång. Men nu är det folktomt här, ingen tycks våga komma hit längre, säger Ilkka Kuisma.
Miljöskadorna är fortfarande oklara
Vid Kumo älvs stränder i Nackila, 10 kilometer från nickelfabriken, har en stor mängd döda musslor hittats.
– Det är ett första tecken på miljöskada. Nu ska vi undersöka vattenbottnet, för att se vad som har samlats där, säger Björneborgs miljöchef Matti Lankiniemi.
– Nickeln kommer även att mynna ut i havet och leda till ännu större problem, säger Naturskyddsförbundets talesman Ilpo Kuronen.
Enligt Norilsk Nickels vd Joni Hautojärvi kommer företaget att stå för alla efterföljande kostnader.
– Finland driver stora gruv- och förädlingsindustrier, men trots det bedrivs inte all verksamhet som sig bör i ett civiliserat land, påpekar miljöminister Sauli Niinistö.