Blomsterlupiner i naturen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blomsterlupin är mycket spridd i både Sverige och i Finland och förekommer oftast längs vägkanter. Foto: SVT Arkiv

I Finland har man tagit hårda grepp mot invasiva arter: Utrota eller betala böter

Uppdaterad
Publicerad

Bekämpningen av arter som skadar den inhemska naturen skiljer sig mellan Sverige och Finland. I Finland har man rätt att utfärda böter till fastighets- och markägare som inte bidrar till utrotning av invasiva växter och även vissa djur, som mördarsnigeln.

I Finland har den nationella lagen om utrotning av invasiva arter funnits sedan 2016, och man har även tagit fram en nationell lista på växter och djur som är förbjudna.

Det ger myndigheter större möjlighet att kräva av markägare att de avlägsnar till exempel lupiner eller jättelokor från sin trädgård eller mark. Man får heller inte sälja eller överlåta listade, förbjudna växter.

Vieraslajit

Böter kan utfärdas till fastighetsägare

Om man i Finland motsätter sig detta, kan böter utfärdas. Ju större område som är angripet av en invasiv art, desto högre böter. Dock säger Reima Leinonen, samordnare för främmande arter på Närings-, trafik och miljöcentralen i Finland, att man försökt tillämpa lagen på ett ödmjukt sätt.

– När det gäller gamla gummor och farbröder som har dessa växter i sin trädgård, knackar vi inte på med en böteslapp i handen utan försöker med hjälp av kommunen att hjälpa dem röja.

I videon berättar samordnare för främmande arter Reima Leinonen hur man har resonerat kring att bötfälla markägare i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vieraslajit

Mer i ämnet