Biolog Peter Dalin från Naturvårdsverket står framför en buske, parkslide.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biolog Peter Dalin från Naturvårdsverket visar hur en invasiv art parkslide ser ut. Foto: Åsa Wendel, SVT

En svensk lista över invasiva arter dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter har tagit fram en lista över invasiva arter. Men slutgiltigt beslut av ett inrättande av den saknas ännu fortfarande även om listan skulle kunna vara till hjälp i kampen mot invasiva arter.

De nationella listorna över invasiva växter och djur skiljer sig något från de EU-listade arterna som är förbjudna i Europa. Varje land kan upprätta en egen lista utifrån växt- och djurlivet i det egna landet.

Finland har kommit snäppet längre än Sverige när det gäller lagarna kring invasiva växter och djur. Där har man redan upprättat en nationell lista för vilka arter som behöver utrotas.

Vieraslajit

En svensk lag om invasiva arter har stiftats redan 2018, men listan över invasiva arter dröjer.

Dyrt att utrota arter

Peter Dalin är biolog och handläggare på Naturvårdsverket. Han berättar att listan för Sverige är framtagen av myndigheten, men att slutgiltigt regeringsbeslut ännu saknas av ett inrättande av den.

Peter Dalin menar att man också måste titta på kostnaden i relation till skadan för att utrota en invasiv växt.

– Ibland kan kostnaden vara alldeles för stor för att omfatta arten av ett förbud, säger han.

Ett förbud skulle innebära att Sverige, precis som Finland, skulle kunna tvinga fastighetsägare att avlägsna invasiva arter från sin trädgård eller mark. Det skulle också innebära att man kan bötfälla människor som inte gör det.

Sverige och Finland utrotar tillsammans

Just nu pågår ett EU-finansierat projekt där Sverige och Finland samarbetar i Västerbotten för att bekämpa invasiva arter. Målet är att öka kännedom om arterna och aktivera markägare för att bekämpa skadliga växter.

Umeå kommun, Vasa stad, Västerbottens länsstyrelse och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten är samarbetspartner i det treåriga EU-projektet.

Läs mer om invasiva arter:

Naturvårdsverket

SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vieraslajit

Mer i ämnet