De nationella listorna över invasiva växter och djur skiljer sig något från de EU-listade arterna som är förbjudna i Europa. Varje land kan upprätta en egen lista utifrån växt- och djurlivet i det egna landet.
Finland har kommit snäppet längre än Sverige när det gäller lagarna kring invasiva växter och djur. Där har man redan upprättat en nationell lista för vilka arter som behöver utrotas.
En svensk lag om invasiva arter har stiftats redan 2018, men listan över invasiva arter dröjer.
Dyrt att utrota arter
Peter Dalin är biolog och handläggare på Naturvårdsverket. Han berättar att listan för Sverige är framtagen av myndigheten, men att slutgiltigt regeringsbeslut ännu saknas av ett inrättande av den.
Peter Dalin menar att man också måste titta på kostnaden i relation till skadan för att utrota en invasiv växt.
– Ibland kan kostnaden vara alldeles för stor för att omfatta arten av ett förbud, säger han.
Ett förbud skulle innebära att Sverige, precis som Finland, skulle kunna tvinga fastighetsägare att avlägsna invasiva arter från sin trädgård eller mark. Det skulle också innebära att man kan bötfälla människor som inte gör det.
Sverige och Finland utrotar tillsammans
Just nu pågår ett EU-finansierat projekt där Sverige och Finland samarbetar i Västerbotten för att bekämpa invasiva arter. Målet är att öka kännedom om arterna och aktivera markägare för att bekämpa skadliga växter.
Umeå kommun, Vasa stad, Västerbottens länsstyrelse och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten är samarbetspartner i det treåriga EU-projektet.
Läs mer om invasiva arter: