En delad bild visar en person som sitter i en teater-eller konsertsal till vänster, klädd i svart och ser mot kameran. Till höger dirigerar en musiker framför ett orkesterarrangemang, där ensemblen spelar med olika instrument i en scenisk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dalia Stasevska berättar i videon hur det känns att återvända som dirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. SVT Uutiset träffade henne under repetitionerna. Foto: Michael Jansson, SVT

Ikoniska finländska tonsättare tar över Berwaldhallen i Stockholm

Publicerad

Sveriges Radios Symfoniorkester spelar Kaija Saariahos och Jean Sibelius musik under ledning av den finsk-ukrainska dirigenten Dalia Stasevska. Konsertens tema är kärlek.

Dalia Stasevska är chefsdirigent för Lahtis Symfoniorkester, konstnärliga ledare för Sibeliusfestivalen och huvudgäst hos BBC Symphony Orchestra. Hon kommer efter en lång tid tillbaka för att dirigera Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen i Stockholm. Senast var hon här år 2017.

Stasevska har länge sett fram emot återseendet. I orkestern spelar flera musiker som hon känner sedan tidigare.

– Sveriges Radios Symfoniorkester är en av de bästa nordiska orkestrarna, säger Dalia Stasevska.

Kärleken länkar ihop verken

I Berwaldhallen på torsdag och fredag spelas Kaija Saariahos ”L'amour de loin”. Saariaho fick världens största tonsättarpris, Grawemeyer-priset år 2003 för just detta verk. Hon tilldelades Polarpriset år 2013. I fjol avled Saariaho i sin hemstad Paris.

I programmet finns även Jean Sibelius andra symfoni och stycket ”Pelléas et Mélisande” som Sibelius komponerade till Maurice Maeterlincks pjäs.

Saariaho och Sibelius verkade under helt olika epoker.

– Det finns något som förenar de två. Båda hade samma intentionen att beröra, beskriver Dalia Stasevska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.