Att lära sig svenska som invandrare i Finland blir allt mer lockande. Foto: SVT

Invandrare i Finland väljer att göra språkprov på svenska

Uppdaterad
Publicerad

I Finland måste man klara ett allmänt språkprov på antingen finska eller svenska för att bli medborgare. Att språket känns lättare och att det ökar chansen att flytta till Sverige gör att fler vill göra provet på svenska.

Ungefär 5,3 procent av befolkningen i Finland har svenska som modersmål. Svenskan är ett av de två officiella språken i landet, därför har människor som invandrat till Finland rätten att lära sig svenskan före finskan.

Nina Carlsson är forskare på Södertörns högskola. Enligt henne intresserar svenskan även invandrare som bor i andra områden än de svensktalande områdena i Österbotten i norra Finland. I huvudstadsregionen i Helsingfors är svenskakurserna helt fulla.

– Det finns tvåspråkiga kommuner i storstadsregionerna, därför kan man nuförtiden välja kurserna även på svenska. Sen är det nog svårt att förstå vad det egentligen betyder för en person att välja svenskan som sitt lärda språk, då finska samhället i stort är finsktalande.

Öppnar dörrar i Norden

I Finland måste man klara ett allmänt språkprov på antingen finska eller svenska för att bli medborgare. Det kravet finns inte i Sverige.

Att språket känns lättare och att det ökar chansen att flytta till Sverige gör att fler vill göra provet på svenska.

– Med största sannolikhet tänker folk längre än inom Finlands ramar. Möjligheten att få jobb i övriga Norden lockar, och om man har familj i andra nordiska länder är svenskan ett bättre språk att lära sig än finskan.

Positivt för finlandssvenskar

Den finlandssvenska politikern Astrid Thors från Svenska folkpartiet vill att man påskyndar möjligheten att ha svenskakurser runt om i landet, något som finlandssvenska kommuner är öppna till.

– Vissa upplever nog att det är lättare att blända sig in med en redan existerande minoritet, som finlandssvenskarna är, då de lättare kan förstå känslan av utanförskap, säger Nina Carlsson och fortsätter.

– En annan aspekt som jag hört är att man blir bättre behandlad i storstadsregionerna om man är mörkare och pratar svenska, för då anses man vara svensk istället för invandrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.