Katarina Woolley, som flyttade till Stockholm från Tornedalen, har pratat svenska, finska och meänkieli sedan hon var barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Woolley tycker att det är viktigt att hon få prata finska på sin sommarsemester – ”Det är hjärtats och själens språk.” Foto: SVT

Katarina återvänder till Tornedalen varje sommar: ”Där finns mitt hjärtas språk”

Uppdaterad
Publicerad

I Katarina Woolleys barndomshem talades svenska, finska och meänkieli. Det första språket hon lärde sig var svenska. Idag bor Woolley i Stockholm men hon beskriver sin identitet som en kombination av svenskhet och tornedalskhet, dock ser hon inte sig som finsk.

För stockholmaren Katarina Woolley är den årliga resan till barndomens landskap i Tornedalen, på båda sidor av gränsen, en viktig tradition.

Woolleys rötter sträcker sig till båda sidor av Torne älv. Hennes far kommer från Övertorneå på den svenska sidan och hennes mor från Ylitornio på den finska sidan.

Tornionlaaksolaiset

– Jag försöker åka dit minst en gång om året, säger Woolley.

– Det är helt underbart att bara vara där och ta dagen som den kommer. Jag kan baka, dricka kaffe och äta bullar, särskilt finska bullar!

Titta på videon för att höra mer om Katarinas tankar om Tornedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tornionlaaksolaiset

Mer i ämnet