Gratis utbildning ska locka fler kvinnlor att bli kodare i Finland. Foto: TT

Kvinnliga kodare får gratis utbildning i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Bara 27 procent av de som arbetar inom IT-branschen i Finland är kvinnor. Nu ska en grupp kvinnliga kodare samarbeta med it-bolag för att med gratis kurser locka flera kvinnor till branschen.

Projektet Mimmit koodaa (tjejerna kodar) drog igång på Gamla studenthuset i Helsingfors på onsdag kväll. Arrangörerna hade hoppats på 100 deltagare, men förväntningarna överträffades då närmare 300 kvinnor dök upp.

Kampanjen för att locka flera kvinnor till branschen är ett samarbete mellan Programvaruentreprenörerna och Facebookgruppen Ompeluseura (syjuntan) där över 1 500 kvinnliga medlemmar lär varandra grunderna i kodning.

Krossa myter

Rädslan för att inte kunna tillräckligt och myten om att det krävs en högskoleexamen för att bli kodare är genomgående teman i föreläsningarna som ska inspirera kvinnor att prova på programmering.

Josefin Reuter har i drygt två månader arbetat som kodare. Till svenska YLE berättar hon att en 12 veckor lång intensivkurs i kodning förra hösten blev inkörsporten till it-branschen.

– För tillfället jobbar jag på Fujitsu som kodare inom deras hälsovårdsteam. För mig är det perfekt eftersom jag har en bakgrund inom fysioterapi och hälsovetenskaper.

Stort behov

Enligt en utredning som Jyväskylä universitet släppte i december skulle företagen behöva rekrytera över 8000 personer i Finland. Om tre år kan behovet vara dubbelt så stort.

Rasmus Roiha, vd för Programvaruentreprenörerna, tror att vikten av att se kvinnliga kodare i branschen är enorm.

– Om vi via det här lyckas få in 100 eller 200 kvinnor i branschen hjälper det till massor. De är framtida förebilder, till exempel för flickor i gymnasiet som funderar på vad de ska studera i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.