Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Hambrudd, kultur- och utbildningsminister på Åland, berättar vad hon tror gör att personer upplever Åland som en trygg plats att leva på. Foto: Per Sjöberg, SVT

Ministern: ”Vi har inga sprängdåd på Åland”

Publicerad

Statistik visar att det i förhållande till befolkningsmängden begåtts färre brott mot liv och hälsa på Åland under 2020-talet, än i Stockholm eller Finlands huvudstadsregion. Enligt Brå koncentrerar sig ofta brottslighet till just större städer.

– Man ska komma ihåg att många har flyttat hit från storstäder i Sverige , där man upplever att trygheten inte är lika stabil. säger Annika Hambrudd, som är kultur- och utbildningsminister på Ålands landskapsregering.

Diagram som visar antalet brott mot liv och hälsa per 1000 invånare i Stockholm, Åland och Nyland – där Finska storstäderna Helsingfors, Vanda och Esbo ingår. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Enligt Brå är brottsligheten ofta större i mer tätbefolkade områden, som storstäder. En förklaring till det är en hög genomströmningen av människor som inte är bosatta i storstäderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.