Sverigefinländarnas delegation, en paraplyorganisation för sverigefinnar, beslöt i helgen att en förstudie ska inledas för att undersöka och underbygga behovet av att inrätta en sanningskommission för Sveriges agerande gentemot den sverigefinska minoritetsgruppen.
Enligt minoritetsexperten Lennart Rohdins uppfattning skulle den skolpolitik som förs i Sverige enbart kunna vara en anledning nog att utreda frågan.
– Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att regeringen redan för 30 år sedan förklarade för riksdagen att finskan inte är ett invandrarspråk, utan ett modersmål som alltid har talats i Sverige, säger han.
SANNINGS- OCH FÖRSONINGSKOMMISSIONER
Sanningskommissioner är ett etablerat verktyg för att utreda kränkningar av mänskliga rättigheter. FN:s generalförsamling antog 2013 en resolution om rätten till sanning som uppmanar länder att etablera mekanismer, som t.ex. sanningskommissioner, i syfte att komplettera redan etablerade juridiska system med granskning och försoningsarbete efter att grova brott mot mänskliga rättigheter begåtts.
Det har etablerats två sanningskommissioner i Sverige, en för det samiska folket och den andra för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Det finns sannings- och försoningskommissioner i 40-tal länder i världen.