Badande människor på en strand, Marilla Altersten från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
UV-index kan följas på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats, säger utredaren Marilla Altersten. Foto: Carina Myllynen, Samy Dahlman

Ny app på väg för att hindra hudcancer

Publicerad

I Sverige är det Strålsäkerhetsmyndigheten som informerar om UV-index. Få känner dock till myndighetens webbplats. Därför börjar nu myndigheten utveckla en app för att förbättra tjänsten.

På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan man dagligen se hur mycket ultraviolett strålning som kommer från solen, via UV-index-tjänsten. Nu utvecklar myndigheten även en app, som ska kunna användas av allmänheten inom några år.

– Vi har fått i uppdrag av regeringen att informera svenskarna om solens faror. Uppdraget pågår fram till våren 2027, säger Marilla Altersten från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Information för att förhindra cancer

För drygt ett år sedan slutade Meteorologiska institutet SMHI att rapportera om UV-index, eftersom institutets system var omoderna. Ansvaret för rapporteringen övergick till Strålsäkerhetsmyndigheten.

– SMHI ser på UV-strålning ur ett meteorologiskt perspektiv. Strålsäkerhetsmyndighetens uppgift är att förebygga hudcancer och därför faller detta under vårt ansvar, säger Marilla Altersten.

Ökning av hudcancerfall

Behovet av information om UV-strålning är akut. I Sverige diagnostiseras fler fall av hudcancer i förhållande till befolkningsmängden än i Finland.

Strålsäkerhetsmyndigheten är också oroad över att svenska ungdomars medvetenhet om risken för hudcancer är låg. Myndigheten publicerade en rapport om ämnet tidigare i våras.

VAD ÄR UV-INDEX?

UV-index anger mängden skadlig ultraviolett strålning från solen. Indexet används på samma sätt över hela världen. Indexet är en hjälp, för att kunna skydda sig mot solen när UV-strålningen är som starkast.

Man bör skydda sig mot strålning när UV-index är 3 eller högre. Ett indexvärde på 6 indikerar stark strålning och värden på 8 och uppåt indikerar en mycket stark strålning.

Källor:
Meteorologiska institutet

Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.