Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Finlands undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) om finska ungdomars kunskapsnivå i det svenska språket och om åtgärder för att förbättra den. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny studie: Finska ungdomar blir allt sämre på svenska språket

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie blir finska ungdomar allt sämre på det svenska språket – trots att svenska är ett obligatoriskt ämne i alla finska skolor. Ett av skälen är ett 20 år gammalt beslut om att slopa kravet på att skriva slutprov både i svenska och finska i samband studentexamen i gymnasiet. Nu ska antalet lektioner i svenska ökas i högstadiet.

– För nuvarande skriver endast cirka en tredjedel av finskspråkiga barn slutprov i svenska språket vid studentexamen. Det har lett till att kunskaperna i svenska försämrats ganska mycket i Finland, säger Finlands undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Men Finlands regering har inga planer på att återinföra ett krav om att skriva slutprov i svenska. Inte heller Henrikssons parti, Svenska Folkpartiet, vill föreslå någon ändring.

Regeringen har istället ökat budgetanslaget till så kallade språkbad – frivilliga flerspråkiga undervisningsprogram.

”En del av studenterna blir förvånade”

Taina Juurakko-Paavola är docent på Tammerfors universitets språkcentrum. Hon har kartlagt vad slopandet av kravet att skriva slutprov på båda inhemska språken (finska och svenska) har haft för effekter, och hon säger sig vara orolig.

– De största utmaningarna har att göra med verbala språkkunskaper, eftersom den verbala delen inte testas vid studentexamen. Vid alla högskoleutbildningar, både i yrkeshögskolor och på universitet, så testas elevers kunskaper i svenska, både skriftligt och muntligt, säger hon och fortsätter:

– För en del av studenterna kommer det som en överraskning, att man ska kunna svenska på högskolor.

Om studien

  • I Finska grundskolor och gymnasieskolor används betygsskalan 4-10, där betyget 4 är underkänt och 10 är utmärkt. I studien har man bland annat jämfört antalet elever i årskurs 9 som uppnådde ett betyg på 8 eller mer åren 2008 och 2022, och skillnaden är markant.
  • År 2008 uppnådde 32 procent av elever ett sådant betyg i den verbala delen i svenska. Motsvarande siffra år 2022 var 18 procent.
  • För den skriftliga delen är skillnaderna ännu större. År 2008 uppnådde 52 procent av eleverna ett betyg om 8 eller mer, år 2022 endast 13 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.