Konversation vid kaffeautomaten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar docenten Ellen Bijvoet om vilka brytningar som uppfattas mer positivt och negativt samt vilka associationer en stark brytning kan väcka. Foto: Erik Mårtensson/TT

Ny studie: Sådana fördomar har vi om olika brytningar

Publicerad

Enligt en ny studie har människor en tendens att kategorisera människor i olika fack och associera dem med vissa egenskaper baserat på deras brytning när de talar svenska. Det finns även skillnader på hur vi reagerar på kvinnor och män som talar med samma accent.

– Vissa brytningar bedöms på ett positivt sätt och andra på ett mer negativt sätt, säger docenten Ellen Bijvoet.

Språkrådet på Isof och Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet har gjort en ny studie om attityder till brytning och förortsklang i Sverige. Detta för att bland annat ta reda på vilka associationer och intryck olika accenter ger.

– Olika brytningar väcker olika associationer, säger Ellen Bijvoet, docent på Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.

Engelska, finska och tyska bedöms positivt

De brytningar som bedömdes väldigt positivt av deltagarna i studien var finska, engelska och tyska. Enligt Bijvoet var dessa brytningar enklast att känna igen och uppfattades som tilltalande, vänliga och förtroendegivande.

– De brytningar som uppfattades mer negativt var arabisk brytning och förortsklang.

Stark och svag brytning uppfattas på olika sätt

Att en stark och en svag accent väcker olika reaktioner var också tydligt. Enligt Ellen Bijvoet förknippas en stark brytning oftare med föreställningar om att talaren inte har en lång utbildningsbakgrund medan en svag visar på motsatsen.

Det fanns dock ett undantag när det gällde den engelska brytningen.

– Vi hade ett exempel på en talare med en väldigt kraftig engelsk brytning men han bedömdes likväl ha en lång skolutbildning. Så man kan ha ett ”frikort” om man talar engelska som modersmål, säger hon.

Sämre reaktioner för män med brytning

I studien framkom även att kvinnor som talar med brytning bedömdes generellt mer positivt än män.

– Det är intressant att vi verkar ha lättare för kvinnor som har någon form accent än för män som har det, säger Ellen Bijvoet.

Resultaten från studien om attityder till brytning och förortsklang i Sverige publiceras på ISOF:s hemsida under april 2024.

Se mer om svenska med brytning i aktualitetsprogrammet 15 minuter från Uutiset.

Docenten Ellen Bijvoet. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.