Petri Laapas, ögonvittne till Estoniakatastrofen, reste med M/S Mariella. Arkivbild från natten då Estonia förliste.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Petri Laapas om vad han såg och upplevde natten då Estonia-olyckan inträffade, medan han var passagerare på M/S Mariella. Foto: SVT/Marco Nilson, SVT Arkiv

Petri var ett ögonvittne till Estonia-olyckan: ”Man hörde rop på hjälp från vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

M/S Mariella var det första fartyget som kom till platsen där Estonia sjönk för 30 år sedan. Ombord fanns också Petri Laapas, som då var i 20-årsåldern. Han bevittnade den stormiga olycksnatten och hur människor räddades ombord.
– De som räddades ur havet fick filtar, berättar han.

Petri Laapas var på en kryssning med sina vänner på Viking Mariella natten då Estonia sjönk. Han berättar att man hörde rop på hjälp och såg lysande prickar i vågorna under natten.

Enligt Laapas förstod de inte omfattningen av olyckan under natten. Han trodde först att det handlade om ett mindre haveri.

M/S Estonia

– Det var först på morgonen vi insåg hur allvarlig situationen var.

I videon berättar Petri Laapas mer om vad han såg och hörde den natten på Mariella och hur man räddade människor ur havet.

”Det återkom till och med i mina drömmar”

De följande dagarna bearbetade den då 20-årige Laapas de tragiska händelserna. Estonias förlisning krävde över 850 liv.

– Den första arbetsdagen efter olyckan kändes ganska dimmig – och faktiskt några dagar efter det också. Händelsen var ständigt i tankarna, och den kom till och med i drömmarna, berättar Laapas.

Numera drömmer han inte om olyckan, men tv-program om Estonia har väckt hans egna minnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Estonia

Mer i ämnet