På Karolinska institutet finns 82 kranier och andra kvarlevor som hör hemma i Finland. Olika aktivistgrupper har krävt att kvarlevorna återlämnas till Finland sedan 2018. Idag har regeringen beslutat att kvarlevorna ska återlämnas till Finland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Finland förväntar sig församlingen i Pälkäne att dessa kranier, som en gång grävdes upp vid kyrkoruinen, återigen kommer att begravas i deras hembygd. Foto: SVT

Regeringen har beslutat att återlämna de finländska kvarlevorna till Finland

Uppdaterad
Publicerad

På Karolinska institutet finns 82 kranier och andra kvarlevor som hör hemma i Finland. Olika aktivistgrupper har krävt att kvarlevorna återlämnas till Finland sedan 2018. Idag har regeringen beslutat att kvarlevorna ska återlämnas till Finland.

Svenska forskaren Gustaf Retzius tog kvarlevor från gravplatser i Finland till Sverige för 150 år sedan. Retzius följde den vetenskapliga konsensus som rådde i bland annat Sverige mot slutet av 1800-talet. Genom att mäta skallar, försökte forskare få fram bevis för att det existerar olika människoraser, men modern forskning har visat att detta inte stämmer.

I Sverige har olika aktivistgrupper sedan 2018 krävt att kvarlevorna ska återlämnas till Finland. Enligt Kommittén för återlämnande av finska kvarlevor har forskningen haft en långtgående negativ inverkan på sverigefinnarnas status i det svenska samhället.

I februari bad det finska Utbildnings- och kulturministeriet den svenska regeringen att återlämna de mänskliga kvarlevor som finns på Karolinska Institutet.

– Från regeringens sida fick vi detta på vårt bord i februari, och vi tar nu beslutet några månader senare, så vi har agerat väldigt snabbt, svarar utbildningsminister Mats Persson (L)

Kvarlevornas ursprung

Enligt en rapport från Karolinska institutet (KI) är ursprunget till vissa av de mänskliga kvarlevorna inte exakt känt. KI och de finska myndigheterna har dock kommit överens om att detta inte hindrar att kvarlevorna återlämnas till Finland.

I videon svarar utbildningsminister Mats Persson på tre frågor om de finländska kvarlevorna.

I klippet berättar utbildningsminister Mats Persson (L) om hur regeringens arbete med det finländska kvarlevorna har fortskridit. Foto: SVT/Marcus Nilson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.