Finlandssvenska Kjell Westös roman Hägring 38 har tagits emot väl. Den handlar om tiden före vinterkriget och nomineringen motiveras med berättelsens kraft och att personerna kommer till liv med dramatikens formspråk.
–Jag hoppades ju på framgång, många läsare och bra recensioner. Men att den nominerades till både Finlandia- och Augustpriset överträffar alla mina förväntningar, säger författaren Kjell Westö.
Augustpriset, som ger 100 000 kr delas ut i slutet av november. Finlandiapriset på 250 000 kronor delas ut i början av december.
Westös romaner intresserar även rikssvenska läsare
Westö har vunnit Finlandiapriset en gång förut år 2006, med romanen Där vi en gång gått.
–Jag har märkt att mina romaner, som ofta är förankrade i Finlands historia läses på ett annat sätt i Sverige än i Finland. Ibland känns det som om Finland är förvånansvärt exotiskt för svenskar. Det är väl bra om jag kan öka medvetenheten lite, säger Westö.
Vinnaren toppar bästsäljarlistorna
Finlands mest kända och största litteraturpris delas i år ut för 30:e gången. År efter år toppar den vinnande boken bästsäljarlistorna.
–Det är stor skillnad mellan bra och dåligt. Vi har gått igenom 130 böcker så lite sämre böcker har vi också sett. Men de som är bra är mycket välskrivna, och det är igen smal spets, berättar Raisa Rauhamaa, ordförande för Finlandiajuryn.
Sahlberg nomineras för tredje gången
Sverigefinska författaren Asko Sahlberg nomineras för tredje gången. Herodes tar läsaren till Romerska republikens tid och kristendomens födelse. Boken är ett epos, 680 sidor men inte en enda gång tröttnade jag.
Språket gör att den flyter framåt och berättelsen är fascinerande. Sahlberg har det vi letar efter, en bra, välkonstruerad story och intressant språk.