Trangselskattfakturan Sirpa Rönn fick från Transportstyrelsen, till höger står Sirpa Rönn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sirpa Rönn undrade först om det var ett bedrägeriförsök när hon fick en faktura från svenska Transportstyrelsen. Foto: Privat

Sirpa i Finland fick avi för trängselskatt – har inte varit i Stockholm på 20 år

Publicerad

Finländaren Sirpa Rönn fick en felaktig avi för trängselskatt från svenska Transportstyrelsen. Händelsen orsakade så mycket stress hos Sirpa att hon valde att betala även påminnelseavgiften på 500 kronor.

I mars fick Sirpa Rönn i Finland en faktura från svenska Transportstyrelsen för att ha passerat en vägtull i Stockholm.

Men Rönn har inte besökt Stockholm på ca 20 år. Bilen vars registreringsnummer fanns på fakturan står i hennes garage i Korsholm nära Vasa.

– Jag undrade om det var ett bedrägeriförsök. Det var det första jag kom att tänka på, säger Rönn.

Summan steg till 500 kronor

Rönn ringde Polisen i Finland, som rådde henne att skicka tillbaka fakturan. Det hjälpte dock inte. Hon fick en betalningspåminnelse där summan stigit till 500 kronor. Rönn bestämde sig för att betala avgiften, för hon kände att hon inte hade krafter att börja kämpa mot myndigheterna.

– Livet vändes lite upp och ner. Kan man lita på nånting längre, när man beskylls för sånt som man inte gjort? Det känns overkligt, berättar Rönn.

Transportstyrelsen beklagar

I Stockholm och Göteborg ska fordonsägaren betala 15–45 kronor beroende på tidpunkten varje gång man passerar en vägtull.

Senior adviser Jonny Geidne från Transportstyrelsen beklagar det inträffade och uppmanar alla som har fått en felaktig faktura att begära omprövning av beskattningsbeslutet från Skatteverket.

SÅ BEGÄR DU OMPRÖVNING AV TRÄNGSELSKATT

  • Skicka begäran till Skatteverket via webbformulär, e-post eller brev
  • Din begäran om omprövning ska ha kommit till Skatteverket senast 60 dagar efter det att Transportstyrelsen har fattat beslutet

Källor: Transportstyrelsen, Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.