• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

F.d. riksbankschef Stefan Ingves i en SVT-intervju (t.v.) samt eurosedlar och kronor (sedlar).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Stefan Ingves varför han anser att det vore klokt att överväga att byta till euro ”under någorlunda goda tider”. Foto: Helena Igwe/SVT

Stefan Ingves: Klokt att överväga euron ”under någorlunda goda tider”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves anser att Sverige bör överväga att ansluta sig till euron under ”någorlunda goda tider”. Han tror att en övergång till euron i framtiden skulle kunna trygga Sveriges finansiella stabilitet.

Enligt Ingves vore det önskvärt och klokt att övergången sker när tiderna är någorlunda stabila, och inte – som i samband med Nato-processen – först när krisen redan är ett faktum.

Ingves menar att det inte bara handlar om att Sverige själv sköter sin ekonomiska politik. Världsekonomin väger också tungt, enligt honom.

– Det är mycket mera bekymmersamt om det händer något stort på de globala finansmarknaderna eller något liknande, och man plötsligt är inträngd i ett hörn, säger han till SVT Uutiset.

”Finansiell stabilitet talar för euron”

Den tidigare riksbankschefen anser att det vore säkrare för Sverige att på lång sikt delta i eurosamarbetet för den finansiella stabilitetens skull.

– Sverige har en mycket stor finansiell sektor, och den svenska kronan är en liten valuta. Den kombinationen kräver mycket stor återhållsamhet och ordning och reda hela tiden, säger Ingves.

”Sverige har förbundit sig att gå med i euron”

Svenskarna sa nej till euron i folkomröstningen i början av 2000-talet, trots att Sverige redan på 1990-talet var med och godkände EU-fördraget, där medlemsländerna förbundit sig att sträva mot en gemensam valuta.

– Det är ju inte så att det finns några politiskt tillsatta utredningar eller något sådant. Men så länge Sverige har åtagit sig juridiskt som EU-medlem att gå med i euron förr eller senare, då kommer ju frågan kanske lite slumpmässigt att bubbla upp till ytan från en tid till en annan, säger Ingves.

Utvecklingen av stödet för euron i Sverige. Enligt SCB:s mätning från maj var ungefär 46 procent emot och ungefär 34 procent för införandet av euron i Sverige. Motståndet mot euron var stort för 10–15 år sedan under euro- och finanskrisen, och då var också kronan stark. Foto: SVT Grafik

Färre än hälften är emot

Stödet för att införa euron i Sverige har ökat – och motståndet har minskat markant – under den senaste tiden, visar flera opinionsmätningar.

För fem år sedan var 60–70 procent emot euron i Sverige, medan cirka 20 procent var för, visar SCB:s siffror. Men efter det har opinionsläget i eurofrågan förändrats relativt mycket.

I år är det färre än hälften, cirka 46 procent, som är emot att införa euron, och cirka 34 procent som är för, enligt SCB:s siffror från maj månad. Resten, ca 20 procent, var osäkra i frågan.

Den nationella SOM-undersökningen från förra året visade ett liknande mönster. 43 procent var emot att införa euron, 30 procent för och 27 procent svarade ”varken eller”.

I videon förklarar Stefan Ingves varför han anser att det vore klokt att överväga att byta till euro ”under någorlunda goda tider”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.