Onerva Sihvonen och Katja Salmi i ett café

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon reflekterar Onerva Sihvonen och Katja Salmi över vad som utgör sverigefinsk kultur och väljer sina egna kulturfavoriter. Foto: SVT Midhat Poturovic

Ungdomsförbundet om sverigefinsk kultur: Det bästa av två världar

Uppdaterad
Publicerad

Minoritetsveckan pågår i flera kommuner och erbjuder bland annat finsk tango och karaoke. Sihvonen och Salmi från Sverigefinska ungdomsförbundet föreslår istället sverigefinska artister som Markus Krunegård och Miriam Bryant. Åsikterna om vad som är sverigefinsk kultur går isär. Det framgår i veckans avsnitt av 15 minuter från Uutiset.

Vad är sverigefinsk kultur? Finns den ens? I söndagens avsnitt av 15 minuter från Uutiset diskuteras detta tillsammans med Wivan Nygård-Fagerudd, chef för Finlandsinstitutet i Stockholm, och kulturproducent Lina Puranen.

”Sverigefinsk kultur kan bara skapas av sverigefinnar”

SVT Uutiset frågade unga sverigefinnar vad som är skillnaderna mellan finsk, svensk och sverigefinsk kultur. Onerva Sihvonen och Katja Salmi från Sverigefinska ungdomsförbundet ansåg att den sverigefinska kulturen skiljer sig tydligt från exempelvis den finska och svenska kulturen.

– Jag vet inte om någon annan än en sverigefinne kan skapa sverigefinsk kultur. Kanske handlar det om språket, en blandning av finska och svenska eftersom vi är i Sverige, säger Onerva Sihvonen.

Sihvonen lyfter Markus Krunegård och Miriam Bryant som exempel och menar att även om de lever i Sverige märks deras finska rötter i musiken, som består av både låtar på svenska och finska.

I videon reflekterar Onerva Sihvonen och Katja Salmi över vad som utgör sverigefinsk kultur och väljer sina egna kulturfavoriter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.