Johan Strang, professor i nordiska studier vid Helsingfors universitet, säger att valet av språk har betydelse för relationerna mellan länderna, särskilt när det handlar om hur väl svenskarna lär känna till exempel den sittande presidenten. Han är också övertygad om att det handlar snarare om mod än om kunskap.
– En förvånansvärt stor del av finskspråkiga kan svenska, men det finns en skam kopplad till det. Man tror att man måste kunna det väldigt bra.
Engelska används särskilt i försvarsfrågor
Även om Finland och Sverige har ett mycket nära samarbete i försvarsfrågor, är språket vid försvarsministeriets officiella tillställningar enligt Strang engelska. Forskning som kartlagt språkbruket hos Finlands myndigheter och ministerier visar dock att det är just inom försvarsmakten som de starkaste svenskkunskaperna finns.
– På försvarsministeriet talades svenska mycket bättre än någon annanstans.
Small talk på svenska är viktigt
Enligt professor Johan Strang visade en studie om språkbruk inom näringslivet att svenskkunskaper är desto viktigare i de informella sammanhangen ju högre upp i hierarkin man kommer.
– På lägre nivåer är allt på engelska, men ju högre upp man kommer, desto mer värdesätts förmågan att kunna föra small talk även på svenska.
Engelska skapar balans
Trots sin ställning som Finlands andra officiella språk är svenskan det svagare språket för de flesta finska beslutsfattare. När de möter sina svenska kollegor kan deras bristande språkkunskaper i svenska påverka maktbalansen. Som exempel nämner Strang dåvarande statsminister Sanna Marins presskonferens om Finlands ansökan till Nato som hölls i Stockholm tillsammans med hennes svenska kollega, dåvarande statsminister Magdalena Andersson. I det sammanhanget var det symboliskt viktigt att Marin pratade engelska, inte svenska, menar Johan Strang. För just i det ögonblicket blev Finland Sveriges storebror som ska visa vägen till Nato för båda länderna.
Båda parternas likvärdiga språkkunskaper i engelska skapar också en maktbalans:
– Det kan också vara viktigt att hitta ett språk som båda behärskar lika bra, så ibland kan engelska vara ett balanserande eller demokratiserande språk, konstaterar Johan Strang.