Så tänker en av de som tagit vaccinet mot covid-19 trots att alla säkerhetstester av vaccinet inte avslutats än. Foto: AP

Ryssland har startat massvaccinering mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsmorgonen inledde Ryssland sin massvaccinering mot covid-19 genom att öppna 70 vaccinationskliniker i Moskva. Vaccineringen är dock omdiskuterad då forskare oroas över att Ryssland prioriterar snabbhet framför säkerhet. 

Vaccinet kommer först att vara tillgängligt för läkare och annan vårdpersonal, lärare samt socialarbetare eftersom de löper den största risken att bli smittade.

– Du arbetar på en utbildningsinstitution och är prioriterad för covid-vaccinet, gratis, löd ett sms som en förskolelärare i Moskva fick tidigt på lördagsmorgonen och som Reuters tagit del av.

Coronapandemin

Moskva är epicentret för coronasmittan i Ryssland med närmare 8 000 nya fall det senaste dygnet, nästan 1 000 fler än föregående dygn, enligt ryska myndigheter.

Ryssland som helhet rapporterade in cirka 29 000 nya fall på lördagen, den högsta dagsnoteringen någonsin. Totalt har landet 2,4 miljoner smittade, det fjärde högsta antalet i världen.

Köer utanför klinikerna

Enligt Moskvas borgmästare, Sergej Sobjanin, registrerade sig 5 000 moskvabor för att få sin första vaccindos under lördagens första timmar och redan på lördagsförmiddagen började köer bildas utanför vaccinationsklinikerna, rapporterar AFP.

– Jag vill kunna gå till gymmet och leva mitt liv normalt igen, säger Sergei Buslajev, en 42-årig försäkringstjänsteman.

Inget vaccin för personer över 60 år

Ryssarnas tillgång till vaccin är dock begränsad då myndigheterna har satt en gräns på 60 år för att få vaccin. Inte heller personer med underliggande sjukdomar, gravida och personer som har legat i respirator någon gång de senaste två veckorna får i nuläget vaccin.

Omdiskuterad vaccinstrategi

Ryssland har utvecklat två olika vaccin – Sputnik V som finansieras av ryska riskkapitalister och ett vaccin som utvecklats av det Siberiska Vectorinstitutet.

De båda båda vaccinen är dock ännu inte färdigtestade utan befinner sig fortfarande i den tredje och avslutande fasen av kliniska tester vilken omfattar omkring 40 000 volontärer.

Den ryska vaccinstrategin är följaktligen också omdebatterad. Forskare har ifrågasatt att ryska myndigheter har gett grönt ljus till sina vaccin och påbörjat massvaccinering innan alla tester har säkerställt vaccinens säkerhet och effektitivitet.

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, säger att vaccinet blivit godkänt endast baserat på små tester på ungdomar och militärer utan referensgrupper, vilket förvånat många inom forskarvärlden.

– Jag och mina vetenskapliga rådgivare är lite konfunderade över vad som pågår, säger han till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet