Under hela efterkrigstiden minskade de rikastes andel av inkomsterna och den ekonomiska jämlikheten ökade. Men sedan 1980-talet växer de rikastes andel av inkomsterna igen.
– Topprocenten, den rikaste hundradelen, tjänar ungefär en tiondel av alla inkomster som tjänas av den vuxna befolkningen, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Vi har haft liknande nivåer under 2000-talet men annars får vi gå tillbaks till 1947. Då tjänar den rikaste hundradelen nästan exakt lika mycket som de gör i dag.
Ökat sedan 80-talet
Daniel Waldenström har tillsammans med sin kollega Jesper Roine använt material från Statistiska Centralbyrån för att kartlägga hur stor andel av de gemensamma inkomsterna som tillfaller de rikaste.
– Vi kan se att den långa trend av omfördelning och utjämning som ägde rum under efterkrigstiden avstannade någon gång i början på 80-talet, säger Daniel Waldenström. Sedan vändes det i en ökad inkomstojämlikhet, som har ökat ända sedan dess faktiskt. Ökningarna i inkomst har tillfallit hela befolkningen, men varit allra tydligast och allra störst i toppen av inkomstfördelningen.