Anders Borg inledde pressträffen på Harpsund med att redogöra för det finansiella läget.
Finansministern sade att ekonomisk oro i flera viktiga länder i omvärlden påverkar tillväxten även i Sverige. Samtidigt konstaterade Borg att Sverige står starkt med bättre tillväxt än de allra flesta jämförbara länder.
Skyddsvallar
Inför presskonferensen sade Borg till SVT:s reporter på plats att det är dags att bygga skyddsvallar för Sveriges ekonomi.
– Förr eller senare kommer vintern.
Enligt Anders Borgs uttalande på pressträffen behövs det budgetförstärkningar under 2017-2018. Flera skattehöjningar är aktuella med målet om ett överskott på en procent av BNP 2018. Dock blir det inga höjda skatter på jobb och företagande. Det är inte heller aktuellt med höjd bensinskatt eller återinförd fastighetsskatt.
Borg skattade behovet av budgetförstärkningar till 10 miljarder kronor 2017 och 25 miljarder 2018.
Höjd skatt på törstiga bilar
I ett pressmeddelande skriver Anders Borg att Alliansregeringen är överens om att de kommande budgetförstärkningarna i huvudsak ska ske genom intäktsökningar men att det också kommer att vara nödvändigt att minska utgiftsökningarna.
Skatteuttaget från den finansiella sektorn bör öka och miljöstyrningen bör förstärkas genom högre skatt på personbilar och fordon som har särskilt stora utsläpp av växthusgaser menar regeringen.
Regeringen överväger även ytterligare en höjning av alkohol- och tobaksskatten.
Åtstramningarna sker med sikte på slutet av nästa mandatperiod. Under 2015 och 2016 är fokus mer på att stimulera tillväxten. Sedan är det dags för åtgärder för att bygga upp skyddsvallarna, enligt Anders Borg.
– Vi behöver säkra skyddsvallar för att ha handlingsutrymme i nästa kris. Vi bedömer att det finns behov av budgetförstärkningar på 25 miljarder kronor för att nå överskottsmålet 2018.
Förvånad
Anders Borg var också förvånad över den kritik som kommit under veckan mot att han och Carl Bildt kallade till presskonferens för att beskriva de ekonomiska konsekvenserna av den ökande flyktingströmmen till Sverige.
– Det är inte normalt att vi har sådana förskjutningar i de offentliga finanserna på tiotals miljarder som kommer mellan juni och augusti och självklart måste jag redovisa vad det beror på, sade Borg.
Han bedömer också att flyktingströmmen kan tillta i början av hösten.
– Vi kan inte utesluta att det blir 2.500-3.000 personer i veckan i början av september.
– Det innebär kostnader men det finns ingen anledning att inte stå upp för den gemensamma samsyn som vi faktiskt har i asylpolitiken och så småningom kommer det här att ge en rätt betydande vinst för Sverige, sade Borg.
Att det skulle vara valtaktik avfärdade finansministern.