Foto: TT

Analys: Valchansningen kan innebära slutet för May

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Theresa May ville ha en storseger för att få ett tydligt mandat som premiärminister men väljarna ville något annat. De gav Labour och Jeremy Corbyn ett överraskande stort stöd. Resultatet är politiskt kaos i Storbritannien och osäkerhet inför framtiden. 

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Theresa May utlyste nyval i april övertygad om att de konservativa skulle få en utökad majoritet i det brittiska parlamentet. Från 17 mandat till kanske 100 mandats övervikt. Hon hoppades också att valet skulle försvaga oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Corbyn och labourpartiet hade haft stora motgångar och Theresa May räknade med att hon hade ett klart övertag. Alla opinionsundersökningar visade på en klar ledning för Tories.

LÄS MER: Valresultatet – kraftigt bakslag för Tories

Val i Storbritannien 2017

May ville väljas av folket

Tanken var att Theresa May skulle väljas av folket och inte vara en tillsatt premiärminister. Det skulle ge henne det stöd hon behövde för att kunna förhandla med EU om Brexit. Det skulle också ge henne arbetsro i flera år framöver. Men hon har gjort ett antal misstag under valrörelsen som att vägra ställa upp i debatter vilket tolkades som arrogans.

Överraskande bra kampanj av Corbyn

Labourledaren Jeremy Corbyn har i stället gjort en överraskande bra kampanj. 

Människors oro för ekonomin, äldrevård och utbildning har varit frågor som Jeremy Corbyn med framgång lyft fram i valrörelsen. Framförallt unga människor har lyssnat på Labours budskap. Många har jämfört Jeremy Corbyn med Bernie Sanders i USA som hade stor framgång hos unga väljare med sitt vänsterbudskap. Det verkar också som om unga har röstat i större utsträckning i det här valet.

LÄS MER: Så röstar britterna – ort för ort

May fått kritik för färre poliser 

Terrorattentaten och känslan av otrygghet har också kastat en skugga över valkampanjen. Och där har Theresa May fått kritik för att hon som inrikesminister kraftigt skar ner på antalet poliser i Storbritannien. 

De konservativas försprång från april krympte snabbt ihop. Och trots upprepade varningar om opinionsundersökningars otillförlitlighet i tidigare val kom valresultatet som en chock. Än en gång ser det ut som om väljarna röstat mot etablissemanget. Och även om Brexit inte var en stor fråga i valet så skapar omställningen stor oro inför framtiden.

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

Kan försätta Storbritannien i politiskt dödläge

Ett politiskt dödläge är det värsta som kan hända Storbritannien. Redan nästa vecka ska man förhandla med EU om Brexit. Vem ska föra de förhandlingarna och vilken sorts regeringkonstruktion ska leda Storbritannien in i en ny och osäker era. Det skapar också osäkerhet i ett Europa som redan är försvagat och splittrat.

LÄS MER: Så skulle Sverige se ut med det brittiska valsystemet

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet