Det är i den årliga rapporten ”Svenskarna och internet” som organisationen Internetstiftelsen har undersökt svenskarnas internetvanor. För första gången har organisationen undersökt användningen även hos den allra yngsta generationen. Där uppger mer än var fjärde deltagare som har ett spädbarn upp till tolv månader att deras barn använder internet.
– Det handlar framför allt om att spädbarn tittar på strömmande video och att man spelar vissa spel som hämtar information från internet, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.
Hälften av 2-åringarna skapar eget innehåll
Även om många barn främst finns på nätet som passiva tittare av video och film menar Måns Jonasson att det även finns en aktiv närvaro från små barn. Redan från två års ålder skapar hälften av barnen som använder internet eget innehåll.
– Det kan vara appar där man sparar teckningar eller att man spelar in video och skapar film. Föräldrarna hjälper till, men det handlar om saker som barnen gör aktivt, säger Måns Jonasson.
Kryper nedåt i ålder
Användningen har även krupit nedåt i åldrarna de senaste åren. Idag använder en 2-åring internet i samma utsträckning som en 4-åring gjorde för fyra år sedan.
– Idag finns inte samma tabu eller skam kring att låta barn använda teknik som det fanns för fem eller tio år sedan. Föräldrar som har små barn idag har själva vuxit upp i ett helt digitalt samhälle, säger Måns Jonasson.
Inget stöd i forskningen
Huruvida skärmtid går ut över barnets mellanmänskliga interaktioner och utforskande av den fysiska miljön är svårt att säga, enligt Linda Forssman, forskare i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet.
– Mig veterligen finns ingen forskning på negativa effekter för de yngsta, från 0 och upp till ungefär 3 år, säger hon.
Medieinnehåll på en skärm kan bli som att läsa en bok, om man som förälder pratar om innehållet med barnet, påpekar Linda Forssman.
– Men för barn under 2,5 år finns i nuläget inget stöd i forskningen för sådana positiva effekter. Det beror på att småbarns möjligheter att lära sig saker framförallt är beroende av verkliga, mänskliga interaktioner.