Trög rysk ekonomi – risk för svenska sparpengar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har Rysslands ekonomi vuxit, men nu visar den tecken på inbromsning. I huvudstaden Moskva märks det på den krympande lyxkonsumtionen.

Ryssland är en av världens största marknader för lyxvaror och det är just konsumtionen som varit landets tillväxtmotor. Under 2010 och 2011 ökade BNP med över fyra procent. Årets siffra spås bli väsentligt lägre, både officiella ryska och internationella prognoser visar att den landar på omkring två procent.  

– Sedan mitten av förra året är det tydligt att tillväxten bromsar in direkt framför ögonen på en. Det första kvartalet sjönk tillväxten till 1,1 procent och i februari var det knappt ingen tillväxt, säger Michail Deljagin, ekonom på Forskningsinstitutet för globala problem.

”Många tecken”

Ett annat tecken är den sjunkande bilförsäljningen. I april minskade den med åtta procent, jämfört med samma period i fjol. Värt att notera är att det 2012 var första gången på tre år som bilförsäljningen minskade.

– Bilförsäljningen är ett tydligt exempel men det kan ha med säsongen att göra, men det syns också i datorförsäljningen. Antalet transporter med järnväg minskar också, det finns många tecken på att det inte står helt bra till, säger Deljagin.

Beroende av oljan

I Ryssland fruktar alla den dagen då oljepriset rasar. Oljan står för närmare hälften av statens intäkter.  Men inbromsningen beror inte bara på oljan. Oljepriset är fortfarande högt. Enligt Deljagin tyder detta på att förklaringen till nedgången i den ryska ekonomin ska sökas i Rysslands dåliga affärsklimat.

–  Vi har hög korruption och mycket hög andel olagliga monopoliseringar. För ekonomin innebär det att om tillväxten ligger under 5,5 procent så kan man inte bibehålla den socialpolitiska stabiliteten, säger Deljagin.

Svenskar kan drabbas

Men inte alla tecknar den ryska ekonomins framtid lika svart. Anton Strutjenevskij, analytiker vid den halvstatliga banken Sberbank, förnekar att vi ser början till en recession i Ryssland.

– Jag menar att man i slutet av året kommer se en tillväxt på ca 3 procent, vilket inte är så illa. Den oro vi ser nu skulle jag säga hör ihop med förändringarna inom penning- och finanspolitiken vars syfte är att sänka styrräntan, säger Anton Strutjenevski.

Hur det kommer att gå för den ryska ekonomin har också betydelse för de svenska spararna, som hittills investerat flitigt i de populära Rysslandsfonderna. Michail Deljagin uppmanar sparare till vaksamhet framöver.

– I Ryssland  kommer det gå sämre än i Frankrike, sämre än i USA.  Och hos oss kommer problemet djupare och allvarligare än hos alla andra. Men ett år kan man vänta och följa vad som händer, säger Deljagin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.