Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Ukraina: Ännu en seger för Majdan-folket

Uppdaterad
Publicerad

I kväll får vi veta hur Ukrainas regering ser ut. Det är ännu en seger för de militanta demonstranterna över de etablerade partierna, skriver SVT.s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Redan på tisdagen skulle premiärministern utses. Men det var vad vi kan förstå Majdan som sa nej.

När presentationen av regeringen sköts från tisdag till torsdag handlade det om de etablerade partiernas beslut.

Krimkonflikten

Men på tisdagskvällen meddelades att det skulle ske redan på onsdagskvällen – och det skulle ske på Majdan, inte i parlamentet.

Maktkamp

Detta är ännu ett utslag av den maktkamp som råder i Ukraina nu. Det visar den utomparlamentariska oppositionens starka grepp om de etablerade oppositionspolitikerna.

Det är parlamentsledamoten Valerij Patskan som avslöjar detta på partiet UDAR:s hemsida. Partiet är ett av de tre parlamentspartier som varit med i kampen mot presidenten. Det leds av förre boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjo.

Enligt vad vi kan förstå kommer också representanter för de protesterande på Självständighetstorget, Majdan, att ingå i regeringen.

Det är nyhetsbyrån Interfax-Ukraina som citerar Valerij Patskan att representanter för allmänheten ska ingå i regeringen, alltså representanter för Majdan.

Rådgivande organ

UDAR-partiet föreslår att det för varje ministerium dessutom ska finnas ett rådgivande organ med representanter för allmänheten, enligt Patskan.

Han sa att man även med det så kallade Majdan-rådet har diskuterat att det ska utses tre allmänna representanter som ska diskutera med politikerna i parlamentet.

Alltsammans ser ut att betyda att Majdan fortsätter att öva ett inflytande över de etablerade politikerna. Men samtidigt tycks enigheten minska bland de tre etablerade oppositionspartierna.  

Den frigivna oppositionspolitikern Julia Tymosjenko har redan signalerat att hon vill bli president. Hon ställer upp för ett av de tre etablerade oppositionspartierna. Valet ska hållas den 25 maj.

Inget gemensamt namn

En som också har anmält sig är förre boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjko som blivit ett av demonstrationernas mest kända namn – fast han fått kritik för att han inte lyckades nå några resultat.

Oppositionen kommer alltså inte att gå fram med ett gemensamt namn i presidentvalet.

Det kan tyda på att smekmånaden mellan de tre partierna är över. I själva verket har de tre etablerade partierna inte haft så mycket gemensamt mer än motståndet mot den sittande presidenten och hans anhängare.

Särskilt det nationalistiska högerpartiet Svoboda (Frihet) ligger politiskt långt från de två andra partierna och betraktas som både högerextremistiskt och antisemitiskt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet