25 000 svenskar kan ha långtidscovid

Uppdaterad
Publicerad

Två och en halv procent i Sverige har haft covid-19-symptom i minst två månader visar en ny studie. Enligt SVT:s beräkningar är det sannolikt runt en miljon svenskar som smittats av covid-19 hittills. Det betyder i så fall att 25 000 är drabbade av långtidscovid.

– Av det svenska materialet hade 2,5 procent fortsatta symptom åtta veckor efter insjuknande, säger professor Tove Fall, som leder den svenska delen av Covid Symptom Study. 

Tack vare en mobilapp där covidsjuka kan rapportera symptom dagligen så har forskare kunnat analysera 4,4 miljoner användare i Sverige, Storbritannien och USA. Över 4000 personer med positivt coronatest och bekräftad covid ingår i studien. Studien är nu inlämnad för publicering men ännu inte vetenskapligt granskad.   

Utmaning för både individer och Försäkringskassan

Folkhälsomyndigheten uppskattar dödligheten i covid till 0,6 procent. Med nära 6000 avlidna i Sverige betyder det i så fall runt en miljon smittade. Opinionsinstitutet Novus kommer till samma siffra i sina undersökningar. Enligt SVTs beräkningar kan det därför vara 25 000 svenskar som drabbats av långtidscovid, många gånger fler än de som dött av coronapandemin. Tove Fall kan däremot inte uppskatta hur många svenskar som har långtids symtom av covid-19 från sin studie, det finns för många osäkra faktorer menar hon.

(Förtydligande 25/10 2020)

– Det här är ju en utmaning för både individerna att vara sjuka under så lång tid, den andelen som blir det, men också för försäkringssystemen, att man kan räkna med en hel del långa sjukskrivningar, anser Tove Fall.

Kvinnor mer drabbade

De vanligaste rapporterade symptomen var trötthet, huvudvärk, andnöd och luktbortfall. Forskarna har också tagit fram en metod att förutse vilka som har störst risk. Kvinnor är mer drabbade än män och ju äldre en covidsmittad är desto oftare drabbas de av långtidssymtom. 

– Med några enkla variabler som ålder och hur många symtom man har första veckan så kan man göra en kvalificerad gissning kring vilka som kommer att få långtidscovid, berättar Tove Fall. 

– Jag bröt ihop nån gång i somras när jag var tvungen att vända halvvägs på vägen där jag brukar springa, berättar Mathilda Sundvall som varit sjuk i sju månader och som fått en coviddiagnos. 

Mathilda Sundvall har varit med om att starta en patientförening, Svenska covidföreningen, där hon nu är vice ordförande. 

– Om vi inte ser till att utreda människorna och kunna sätta in behandling så de får en möjlighet att bli friska och komma ut arbete igen så kommer det här att kosta jättemycket för samhället, säger Mathilda Sundvall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.