50 år sedan Gagarin var först i rymden – Nu satsar Ryssland högt igen

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt 50 år sedan Jurij Gagarin blev den först människan att resa till rymden. Och det firas stort i många länder men framförallt i kosmonautens hemland Ryssland.

Samtidigt satsar Ryssland återigen på att bli en stormakt inom rymdindustrin och den ryska regeringen passar på att utnyttja 50-årsjubiléet för att stärka den nationella stoltheten.

Förra veckan skickade Ryssland upp en rymdskepp döpt efter Gagarin med en internationell besättning ombord.

Mars 500

Bygger helt ny Kosmodrom

-I och med att USA inte kommer att nyttja sitt spaceshuttle mer läggs hela bördan nu på Rysslands axlar. Men vi är redo, säger Sergej Saviljev, biträdande chef för ryska Rymdmyndigheten:

För att klara sitt uppdrag håller Ryssland på att bygga en helt ny Kosmodrom och premiärministern Vladimir Putin lovar flera stora satsningar inom rymdindustrin.

-Före år 2015 kommer vi utarbeta och förbereda mer än 30 rymdkomplex och system, säger Putin.

Satsning på Mars

Ett projekt som redan är igång och som väckt mycket uppmärksamhet internationellt är Mars 500.

-För 50 år sedan när Jurij Gagarin flög till rymden blev rymdindustrin en viktigt del av Sovjetunionens nationella idé. Nu när

vi håller på med internationella rymdprojekt som till exempel Mars 500 kan rymdindustrin utvecklas till en internationell idé som förenar såväl forskare som vanliga människor från olika länder, säger Igor Usjakov, chef för institutet för medicinska och biologiska problem.

Besättningen ombord kommer från Ryssland, USA, Kina och Frankrike.

Projektet kostar totalt 15 miljoner dollar och syftet är att undersöka vad som händer med människan om hon befinner sig i rymden under så lång tid.

Sju månaders isolering

Att resa till Mars beräknas ta 500 dagar, därav projektets namn Mars 500. Nu återstår sju månader av isolering för kosmonauterna som har mycket begränsad kontakt med omvärlden.

-Att vara skild från familj och släkt under så lång tid är mycket påfrestande även om vi ger psykologiskt stöd, säger Igor Usjakov.

Men varför måste vi till Mars?

-Människan är en undersökande typ som alltid försöker erövra det som ännu inte är erövrats. Människan vill drömma, drömma om långväga resa till fjärran världar och jag tror vårt projekt tilltalar romatikern inom oss samtidigt som det grundar sig på en vetenskaplig grund, säger Usjakov.

Elin Jönsson,

utrikeskorrespondent Moskva

Anders Eliasson

anders.eliasson@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet