Forskare har djupdykt i cancerregistret för att se vad som hänt under pandemin.
– Vården har framförallt påverkats på det viset att vi har lyckats ställa färre cancerdiagnoser, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef på Regionalt Cancercentrum Mellansverige, som lett studien.
Cancerscreening för hundratusentals personer ställdes in
Nedgången i cancerdiagnoser mellan mars och oktober förra året var på sammanlagt 9,3 procent. Men inget tyder på att cancerfallen har minskat i verkligheten. Snarare är nu många fler cancerfall oupptäckta. För prostatacancer har antalet fall som upptäckts minskat med 20 procent.
– Jag tror att vi kommer att se en viss ökning av dödligheten för några av cancerformerna. Men sen exakt hur många individer det handlar om det tycker jag är för tidigt att säga, säger Johan Ahlgren.
I England har man i tre olika studier försökt beräkna hur många liv som inställd cancervård kostat under pandemin och landar på olika uppskattningar mellan 2500-18 000 extra döda.
Folk med hjärtinfarkt stannade hemma i våras
I det svenska hjärtregistret Swedeheart har man också sett en kraftig nedgång i patienter som sökte vård när pandemin slog till. I början halverades antalet som kom in med hjärtinfarkt.
– När pandemin slog till så försvann våra patienter. Vi kunde se att på kort sikt så verkar det vara så att de sitter med sina hjärtinfarkter och antagligen dör de också i viss utsträckning där hemma, säger Stefan James som är professor i kardiologi vid Uppsala universitet.
– Priset när det gäller döda eller allvarligt sjuka är svårt att mäta. Det är inte fullt så stort som jag befarade i april och maj men vi kommer att se ett pris i form av ökad sjuklighet och dödlighet, avslutar Stefan James.
Spela klippet för att höra hur cancersjuka Emmas vård har påverkats av pandemin.
Se mer om hur pandemin påverkar samhället i Vetenskapens värld – Coronakampens pris, måndagen den 1 mars klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play från den 28 februari.