Åderförkalkningen uppstår när kolesterol bildar plack på kroppens kärlväggar. När plack inflammeras kan de gå sönder och täppa till kärl.
Nu visar Fredrik Bäckhed, forskare vid Sahlgrenska akademin, att bakterier kan vara orsaken till inflammation och bakterier kan tränga in i kroppen från munhålan och tarmen, skriver Göteborgs-Posten.
Resultaten publiceras i den ansedda tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.
– Orsakerna till varför vi får åderförkalkning har klarlagts under senare tid men kunskapen kring varför placken i ådrorna spricker och bidrar till proppbildning vet vi mindre om, säger Fredrik Bäckhed, docent på avdelningen för molekylär och klinisk medicin vid Sahlgrenska akademin.
Inflammation ökar risken för att placket spricker i ådrorna, men de bakomliggande orsakerna som driver inflammationen är inte klarlagda. Vår kropp är hem för tio gånger fler bakterier än humana celler och forskning under senare år har påvisat att tarmfloran är förändrad vid fetma som i förlängningen kan leda till hjärtkärlsjukdom.
Även försämrad tandhälsa och tandlossning har koppling till åderförkalkning vilket indikerar att bakterier i munhålan eller tarmen kan påverka sjukdomsförloppet.
– Vi har nu undersökt om vi kan återfinna samma bakterier i munhålan och- /eller tarmen som i åderförkalkningsplacket och om mun- och/eller tarmfloran kan ligga bakom utvecklingen av hjärtkärlsjukdom.
Upptäckten kan leda till ett vaccin.
TT
Fakta: Åderförkalkning:
Åderförkalkning uppstår när kolesterol lagras in i kroppens kärl och bildar plack. Det gör dem trängre, vilket i olika grad riskerar att hindra blodflödet som kan orsaka olika sjukdomar, exempelvis kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Åderförkalkningsrelaterade sjukdomar orsakar 40-50 procent av dödsfallen i Sverige varje år.