Fram tills nu har kolossens flytande sektion, lokaliserad längst fram, varit relativt stabil, men nu uppges den kunna ”spricka som en vindruta” inom de närmsta 5-10 åren. Glaciären, som i grova mått är lika stor som Storbritanniens landyta, dumpar redan nu 50 miljarder ton is ner i havet varje år. För tillfället har det en begränsad inverkan på globala havsnivåer, men det kan komma att ändras.
Varmare klimat startar process
Internationella Thwaites-glaciärens samfund har upptäckt att varmare havsvatten tar sig under Thwaites ishylla och gör den tunn och svag. Detta resulterar i att den flyttar sig snabbare och trycker tillbaka den zon där huvudglaciärens kropp är flytande.
Kort sagt skapar detta vidare händelsekedjor som i sin tur kan orsaka att glaciären spricker upp och det finns tillräckligt med is uppströms i glaciären dräneringsbassäng för att höja havens höjd med 65 centimeter – om allt skulle smälta.
Låg sannolikhet
Ett sådant ”domedagsscenario” kommer sannolikt inte att inträffa på många århundraden, men studieteamet säger att Thwaites nu reagerar på en uppvärmning av världen på ett ganska snabbt sätt.