För en vecka sedan kom #akademiuppropet där 2.400 kvinnor inom universitetsvärlden vittnade om sexuella trakasserier. Nu höjer 387 arkeologer rösten i uppropet #utgrävningpågår.
Vittnesmålen berättar om både sexuella trakasserier och övergrepp. Men arkeologen Petra Aldén Rudd, som står bakom uppropet, ser också att det finns många andra problem inom arkeologin, som sexism och en misstro mot kvinnors kompetens.
Viktigt fynd ifrågasattes
Nyligen kom forskning som visade att det var en kvinna som hade begravts i den främsta krigargraven på Birka. Tidigare forskning har utgått från att personen var en man. Plötsligt började man ifrågasätta om analyserna hade gjorts på rätt sätt och om materialet hade hanterats som det skulle.
– Jag tror att misstron både handlade om att kvinnor låg bakom upptäckten och att man upptäckte att vikingakrigaren var en kvinna. Det gick emot den bild vi tidigare haft om att kvinnor hade en passiv roll i förhistorien medan mannen stått för försörjning och maktpositioner, säger Petra Aldén Rudd.
Misstro mot kvinnor
Torun Zachrisson, vid Stockholms universitet, var en av arkeologerna bakom studien. Hon berättar att kritiken kom både från forskarkollegor och allmänheten, och forskarlaget fick kämpa länge för att få studien publicerad. Enligt Torun Zachrisson kan det finnas två anledningar till det – en misstro mot fyndet och att studiens huvudförfattare var kvinna.
– Alla fynd ifrågasätts inte lika mycket. Vi tror att vi kan ha bortprioriterats för att det var fyra kvinnliga namn som stod som de första författarna. Hade våra fyra manliga kollegor stått som första namn hade den nog accepterats snabbare, säger Torun Zachrisson.
”Alla hade ändå skrattat”
Petra Aldén Rudd tror också att det kan vara svårare för kvinnor att lägga fram kontroversiella rön som strider mot etablerade sanningar.
– Går jag som kvinna ut och säger någonting som går emot det man tidigare trott så spelar det ingen roll hur bra belägg jag har, alla hade ändå skrattat till en början. Hade en man sagt det hade man tagit det mer på allvar, säger Petra Aldén Rudd.