Det handlar inte om den giftiga lupin som i Sverige kan växa vilt utmed vägkanterna, utan om en matlupin. Den blå sötlupinen som man redan äter i andra delar av världen.
Nu har innovatörer tagit fram en så kallad lupinbas. Den består av rent protein som tagits av lupinbönor från den blå sötlupinen.
– Tanken är att lupinbasen ska kunna användas till alla möjliga livsmedel. Den är smakneutral och går att använda i alltifrån fasta livsmedel som korv, till flytande livsmedel som mjölk. Den kan bidra till fler veganska alternativ, säger Tomas Erlandsson från Nordisk råvara som är en av innovatörerna som arbetar med att utveckla lupinbasen.
Liknar soja
Lupinbasen har ett högt proteininnehåll, alla essentiella aminosyror och bra med vitaminer och mineraler. Den har ungefär samma egenskaper och näringsinnehåll som soja.
– Vi tror att lupinbasen kan vara framtidens mat. Vi ser det som ett intressant alternativ till soja. Lupinbasen liknar soja väldigt mycket. Den har samma livsmedelstekniska egenskaper men går faktiskt att producera här i Sverige, säger Tomas Erlandsson.
KRAV-odlas
Traditionella kött- och mejeriprodukter är stora miljöbovar. Det behövs därför fler klimatsmarta alternativ till protein. Många alternativ till kött är dessutom nyttigare.
– I många avseenden kan det vara bättre att välja bort kött. Ur hälsosynpunkt innehåller bönor till exempel kostfibrer som inte finns i kött. De innehåller även nyttigare fettsyror. Sojabönan till exempel har en bra sammansättning av aminosyror som står sig väl i jämförelse med kött, mjölk och ägg, säger Åsa Strindlund som är nutritionist.
Den blå sötlupinen som innovatörerna använder till lupinbasen KRAV-odlas i Sverige. Tomas Erlandsson berättar att den kan odlas på mager jord. Jorden behöver alltså inte kalkas eller gödas vilket gör att man slipper påverka till exempel Östersjön negativt.
Närmar sig färdig produkt
Hittills har de hunnit genomföra många funktionstester på lupinbasen och lärt sig egenskaperna om den. Det är viktigt för att till slut kunna sätta produkten på marknaden. De är nu ett steg närmare en färdig produkt.
– Vi har kommit så pass långt att vi just nu står inför att en fabrik ska hjälpa oss att producera den första omgången av produkten som ska rikta sig mot professionella kockar. Det hoppas vi ska kunna ske redan till sommaren, säger Tomas Erlandsson.
Positiv respons
Han berättar vidare att responsen på lupinbasen hittills varit positiv:
– Många som letar efter bättre mat och tänker hela vägen från jordhälsa till sin egen hälsa har blivit eld och lågor när de märker att det finns någonting som går att odla i Sverige, är bra att äta och går att göra så att det smakar gott också, säger Tomas Erlandsson.
Lupin är dock allergent. Om man är allergisk mot ärtor, bönor, linser, soja eller jordnötter kan man även vara känslig för lupin.